2012-04-04

Inspirationsträff om biodling

 

Roland Edén berättade i torsdags om biodling i Vuxenskolans lokaler för att inspirera framförallt yngre i denna fascinerande hobby. Foto: Bevan Berthelsen

Roland Edén berättade i torsdags om biodling i Vuxenskolans lokaler för att inspirera framförallt yngre i denna fascinerande hobby.

Det är också en lönsam hobby eftersom man får ut i genomsnitt 25 till 30 kg honung från ett bisamhälle varje år.
– När jag fyllde 40 fick jag ett bisamhälle och nu har jag hållit på i 33 år och har 8 bikupor, sade han.
Roland berättade om biåret då det kan hända en hel del. Speciellt under vintern då bina sitter i en stor klump inne i kupan för att hålla sig varma. De utfordras då med vanligt socker som energiersättning för den honung som biodlaren tagit hand om.

 

Ett bisamhälle som klarat vintern består av 20 000 bin som kan börja pollinera fruktträd och rapsfält allteftersom de kommer i blom. I juni har de blivit 50 till 60 tusen. Just nu samlar dom pollen från hassel, vide och krokus. Bidrottningen lägger en halv miljon ägg under sin femåriga livsperiod.
Att det finns god tillgång på bin är en förutsättning för att få goda skördar inom jordbruk och fruktodling.
Ett gammalt talesätt säger att ”En bisvärm i Maj är värt ett helt lass hö”. Albert Einstein sa också att om alla pollinerande insekter försvann så skulle mänskligheten försvinna inom fyra år, berättade Roland Edén. Inspirationsträffen ingick i Framtidsveckan i Tranås.
Tranås Biodlarförening har ett 30-tal medlemmar som träffas regelbundet. De ordnar kurser för nybörjare och utbyter erfarenheter. Föreningen bildades 1912 och fyller således 100 år i år.

Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com