2012-04-07

Ingvar har samlat gamla grammofonskivor i 34 år

Ingvar Hjalmarsson under sitt skivsamlande fått ihop drygt 18 000 skivor. Foto: Bevan Berthelsen

 

– En viss tröst är att många av de populäraste 78-varvararna överfördes till CD-skivor under 1990-talet och framåt. Samtidigt gjorde den nya tekniken att man då kunde filtrera bort brus och rasp från dessa unika originalinspelningar, säger Ingvar Hjalmarsson.

Under 34 år har Ingvar Hjalmarsson samlat på 78-varvare och LP-skivor. Intresset började år 1977 när han lyssnade på Lars-Göran Frisks radioprogram ”Skivor från Vetlanda”, som upphörde 1999 när han avled.

DÄR UPPTÄCKTE JAG hur många insmickrande, vackra melodier och texter, ofta sentimentala som det fanns på dessa gamla skivor. Speciellt med alla dess sångartister som sjöng så att man hörde varje ord.
– Med åren har det blivit 14 700 av de gamla 78-varvarna och 3 682 LP-skivor. Många spelar jag bara en gång för att bland annat kolla skivans kvalité. De jag tycker om hamnar däremot ofta på skivtallriken, berättar Ingvar.

– FÖR ATT ÅTERGÅ TILL det mycket populära radioprogrammet ”Skivor från Vetlanda” så köpte Anders Eldeman in Frisks stora skivsamling och ibland spelas i hans program Da capo.
Det tråkiga är att den här sortens fina musik är satt på undantag i Sveriges Radios skivararkiv.


UNDER DE SENASTE 30 åren har SR lagt ner minst tio radioprogram som vänder sig till lyssnare som vill höra den här sortens skivor. Numera spelas de endast vid önskeprogram eller i Sommarpratarprogram, där vederbörande själv får bestämma vilka skivor som ska spelas.
– Jag tycker att det som gjordes mellan åren 1925 till 1957 är alldeles för bra för att falla i nästan total glömska.
1957 kom rockmusiken följd av punk, hårdrock och allt vad det heter och konkurrerade ut de gamla fina låtarna. Det enda som tycks ha klarat sig är jazzen. Det är bra med ett brett utbud men de gamla omtyckta skivorna borde få mer utrymme.
– En viss tröst är att många av de populäraste 78-varvararna överfördes till CD-skivor under 1990-talet och framåt. Samtidigt gjorde den nya tekniken att man då kunde filtrera bort brus och rasp från dessa unika originalinspelningar.
Dessa CD-skivor finns att köpa i handeln, men trots denna nya teknik och kvalitativa förbättring är Sveriges Radio njugga med att spela denna sorts musik.

 

 

Var får du tag i skivorna till dina samlingar?


– De första 15 åren åkte jag runt på auktioner i både Småland och Östergötland. Sedan kom loppisförsäljningen igång och där kunde man hitt en hel del. Antikhandlarna brukar ha en hel del, men där brukar priserna vara höga. Skiv- och samlarmässor har jag också gjort fynd på, bland annat den stora skivsamlarmässan i Hova i Västergötland, där jag varit 19 gånger, berättar Ingvar Hjalmarsson.

Bevan Berthelsen


 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com