2012-09-05

Ilon Wikland lockade många åhörare

Ilon Wikland lockade många åhörare men dessvärre saknar stadsbiblioteket hörslinga.

Ilon Wikland berättade om sitt mångåriga arbete med att bland annat illustrera Astrid Lindgrens böcker. Foto: Bevan Berthelsen

Ilon Wikland besökte Stadsbiblioteket i lördags och berättade om sitt mångåriga arbete med att bland annat illustrera Astrid Lindgrens böcker.

ILON FÖDDES 1930 i Estland och 1944 skickades hon med en båt till Sverige. Hon berättade om sin uppväxt före kriget och hur det var då med till exempel hur konstnärsfamiljen fick odla sina egna trädgårdsprodukter.
– När jag var 17 år, vid ryssarnas invasion, sattes jag på en båt och efter fem dygn nådde vi Sveriges territorialgräns där vi fortsatte inomskärs och slutligen hamnade på Dalarö. Därifrån kom jag till Stockholm där jag fick bo hos en faster, berättade Ilon.

 

– JAG LÄRDE MIG SNABBT svenska och utbildade mig efterhand till illustratör och tursamt lyckades jag bra. Fick sedan arbete som illustratör på Åhlén & Åkerlunds Förlag.
– Efter att jag gift mig med Stig Wikland stannade jag hemma med barn. Förlaget Rabén & Sjögren kontaktade mig sedan och jag började som illustratör på deras barnboksavdelning. Det blev illustrationerna i Astrid Lindgens böcker och detta samarbete pågick sedan i 40 år och hon var mycket lätt att jobba med.
– Det gällde att få fram hennes figurer så att de precis såg ut som hon ville ha dem och det allra viktigaste är det stämmer med vad som står i texten. Intressantast var skapandet av figurerna i Karlsson på taket. Det tar också ordentligt med tid om det ska bli bra. Bröderna Lejonhjärta tog ett halvår innan jag var nöjd.
– Jag hade fortsatta goda kontakter med Astrid Lindgren på Dalagatan ända tills hon blev så sjuk att hon inte längre orkade ta emot besök.
Nu arbetar jag med böcker av till exempel Mark Levengood, berättade Ilon.

ILON WIKLANDS UTSTÄLLNING på Eriksbergs Museum pågår till och med fredagen den 7: e.
Som en bock i kanten ska nämnas att Stadsbiblioteket saknar hörslinga. Flera av åhörarna bad mig påpeka denna fadäs i TP.

Bevan Berthelsen