2012-04-04

Fairtrade city informerade på torget

Under torgdagen i fredags fanns Helen Thörn, Annika Lindquist och Bengt E Carlsson på torget och informerade tranåsborna om rättvisemärkta varor. Ett av de många inslagen i Framtidsveckan. Foto: Bevan Berthelsen

 

Ska man köpa importerade varor så ska det vara Fairtrade eller Rättvisemärkt, som det heter på svenska.
Visste du att redan den 30 oktober 2010 diplomerades Tranås till att bli ett Fairtrade City. Kommunen blev då en av 30 första i Sverige som engagerar sig för etisk konsumtion.

UNDER TORGDAGEN i fredags fanns Helen Thörn, Annika Lindquist och Bengt E Carlsson på torget och informerade tranåsborna.
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. I Tranås finns en styrgrupp vars uppgift är att sprida information om etisk konsumtion till kommunens invånare. Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser.
För att leva upp till diplomeringen ska ett utbud av Rättvisemärkta produkter finnas tillgängligt för konsumenter i livsmedelsaffärer, kaféer, restauranger och hotell. Hur många företag, kaféer med mera som ska erbjuda Rättvisemärkt styrs av kommunens invånarantal. För att behålla diplomeringen måste utbudet öka för varje år.

 

Som privatperson ska du hålla utkik efter rättvisemärkta varor när du handlar. Det betyder att du stödjer så att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, pengar avsätts till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet, barnarbete och diskriminering motverkas, demokrati och organisationsrätt främjas samt att miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.
Till och med Systembolaget har nu ett 30-tal rättvisemärkta viner på en särskild Fairtradehylla.

NU LANSERAS OCKSÅ för dem med smartphones, en behändig app som hjälper konsumenter att hitta till serveringsställen som erbjuder Fairtrade-märkta produkter, få mer kunskap om Fairtrade-produkter i butik samt få en hälsning från de odlare som producerat det kaffe du dricker.
Det verkar gå framåt med stora steg och fler och fler får upp ögonen för det här sättet att själv styra över hur varorna man köper ska produceras.

Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com