2012-04-04

Alternativt resande

 


Folkhälsosamordnare Sara Säwenmyr och energi- och klimatrådgivare Martina Berg informerade om alternativt resande inne på Tranås Direkt. Här med en elcykel, som är ett bra alternativ för längre sträckor eller när orken tryter. Foto: Bevan Berthelsen

När jag flyttade in till stan, från Frinnaryd, för fem år sedan fick jag ett gott råd av Kew Nordqvist: ”Om du är frisk i rörelseapparaten så gäller att innanför 50-skyltarna så antingen går man eller så cyklar man.”

UNDER FREDAGEN BERÄTTADE folkhälsosamordnare Sara Säwenmyr och energi- och klimatrådgivare Martina Berg om alternativt resande inne på Tranås Direkt. Det här var också ett inslag i Framtidsveckan.
De båda trevliga flickorna var inne på samma linje med argumenten: Om du vill må bättre och leva längre ta en rask promenad eller cykla i 30 minuter minst 5 dar i veckan.
Istället för bilen, ta cykeln till jobbet, affären och till bästa kompisen. Eller varför inte ta en tur längs med en av alla vackra cykelleder som finns i Tranås

 

OM MAN MÅSTE HA BIL eftersom man bor utanför Tranås tätort utan bussförbindelser gavs flera goda råd.
Man kan bilda samåkningsgrupper eftersom det ofta finns flera som bor i närheten som ska åt samma håll.
Man kan välja en så liten bil som möjligt för att minska bränsleförbrukningen. Behöver man en större ibland vid till exempel semesterresan kan man hyra en sådan när det är aktuellt. Man ska välja el, biogas eller etanol före bensin och diesel.
Etanol, importerat från u-länder, är ju diskutabelt. Att odla drivmedel till våra bilar minskar förutsättningarna för dem själva att odla sin egen mat.
Biogas? Ja, inte kan man åka till Nässjö och tanka! Se för övrigt min artikel i detta nummer om lokal produktion av biogas i Tranås.
Där fanns även en broschyr med 20 informativa och bra sidor om hur man bör välja när man funderar på att byta eller köpa bil.
Det är mycket att tänka på nu när bilåkandet blir dyrare och dyrare för varje månad.

Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com