2011-09-21

Lyckad heldag med yllebroderi

Anna Wengdin, stående, hade rest ned från Sala för att inspirera. Närmast kameran Anna Hultman och Malin Melin. Foto: Bevan Berthelsen.

Anna Wengdin från Sala gästade Löfstadkyrkans sommarhem Furuvik ute vid Hätte i lördags för en heldagskurs i yllebroderi.


– Jag har länge gått och närt den här önskan och nu blev det verklighet, säger Gun Lindgren.

DET HANDLADE om att tillvarata gammalt eller oanvändbart material istället för att slänga bort det. Av detta kan man göra allt från småarbeten som till exempel armband, smycken, små väskor, bälten, små kuddar och större kuddar. Det är den egna skaparförmågan som styr vad det ska bli av dessa sparade rester. Ylle är ett följsamt material och resultatet av dessa urklippta och hopsydda bitar ger fantastiskt fina textila konstverk.

ANNA WENGDIN hade rest ned från Sala för att inspirera de sju damerna i det här lite udda men intressanta skapandet. Hon har under många år arbetat som hemslöjdkonsulent och har inspirerats av bland annat allmoge- och folkdräkter.
Bland deltagarna, som är både yngre och äldre, är stämningen god och en av dem säger:
– Det känns bra att äntligen få förkovra sig i detta intressanta ämne. Att få inspiration och vara hemifrån en hel dag utan att avbryta för att till exempel laga mat.
Gun Lindgren berättar att upphovet till den här heldagskursen, inom BILDA, är Anna Hultman, som ordnade så att Anna Wengdin kom hit.
– Jag har länge gått och närt den här önskan och nu blev det verklighet, säger hon.

Bevan Berthelsen