2011-05-04

Välbevarad emaljskylt donerades till nystartade Piratensällskapet

 

Den lokala sammanslutningen Sommenbygdens Piraten Sällskap höll förra veckan sitt första medlemsmöte. Som väntat just i ”Piratenhuset” Storgatan 48 där piraten själv bodde under sin tid som advokat i Tranås 1921 till 1931.

Lars-Börje Jacobson visar glad upp den välbevarade emaljskylten, som donerats till föreningen av Anders Schierbeck. 1 trappa upp, det vill säga andra våningen verkar för närvarande stämma. Foto: Bevan Berthelsen


DET BLEV EN MYCKET intressant kväll med ett brett innehåll för de 40-tal som kommit. Det började lite lätt med den pågående debatten om rondellutsmyckningar i stan och därmed vad som Fritjof Nilsson Piraten beskrev Tranås på 1920-talet:
”den småländska stad som hade halvt tjog bönehus men ingen kyrka, som hade en vattenkuranstalt men inget systembolag och som förde en trana i vapnet istället för en kanin sittande på en pinnstol”
Nyss bortgångne tecknaren Bertil Hurtig lanserade tidigare i Tranås Tidning en satirisk bild med kaninen och pinnstolen som ett inslag i utsmyckningsdebatten.

DET BLEV OCKSÅ en liten mix om och med Piraten själv där han berättade från ljudinspelningar.
Det handlade också om berättelsen ”Peter slår ner strejken”, där Piraten och hans hyresvärd Axel Linge var inblandade i en arbetskonflikt med gårdskarlarna ”Johansson däruppe” och ”Johansson därnere”.
Efter fikapaus med massiva hembakade vetebullar bakade i Piratenhuset - av en medlem som råkar bo där var det dags för Mona Forsberg att berätta om Ferblin.
Sergeant Ferblin förekommer i två av Piratens novellsamlingar. Dels i ”Augusta kommer till klarhet”, som finns i samlingen Vänner emellan. Dels i samlingen Medaljerna i den inledande novellen.
Ferblins riktiga namn var Frans Johan Fundin och Mona, som tidigare var ingift i släkten Fundin, berättade livfullt om denne man och hans eskapader.

ETT ANNAT INTRESSANT INSLAG var en välbevarad emaljskylt med texten Tranås Advokatbyrå 1 tr, donerad till föreningen av Anders Schierbeck.
Det har ju diskuterats om på vilken våning på Storgatan 25 som Piraten hade sin advokatbyrå.
I min berättelse om bondgrabben som var åtalad, men frikändes, för tidelag hävdar jag att kontoret var inrymt på andra våningen med utsikt mot Storgatan. Min mor Greta som var bankkassörska på Östgötabanken fram till 1937 mindes också att advokatkontoret låg på andra våningen.
Nåväl – jag ringde därför upp Anders Schierbeck och frågade honom var han hade fått tag på emaljskylten.
– Den satt snyggt uppskruvad högst uppe på vinden i ett vindsförråd i huset Storgatan 25, svarade han.

Bevan Berthelsen


Tranås-Posten 2011-05-11

Klarläggande om Piratens advokatkontor i Tranås

Nedanstående påpekanden har kommit till redaktionen om att det finns några felaktigheter i artikeln om Piratensällskapet den 4 maj.

1. Var låg Piratens advokatkontor:
Inte en trappa upp utan till vänster i gatuplanet där Synsam finns idag. Piraten skriver själv mycket utförligt om detta i berättelsen "Tjugotalets Tranås och några män jag mötte där" på sidorna 85-90 i sjunde delen av "Från sommabygd till vätterstrand" (1963). Våningen en trappa upp delades av Östergötlands enskilda bank och Tranås Sparbank. Piraten skriver bland annat om det stora kassavalvet som låg rakt under bankens. Vill minnas att det finns kvar ännu idag inne hos Synsam.

2. Kontoret hette inte Tranås advokatbyrå:
De två första åren 1921-1923 var kontoret en filial till advokatfirman Selander & Karlholm i Motala. Piraten anställdes av dem för att driva filialen. 1923 övertog han den och drev den vidare i eget namn till 1931. (samma källa som i 1 ovan)

3. Skylten då?
Piraten slutade att arbeta som advokat i och med att han lämnade Tranås 1931. Byrån hade då gått ganska knackigt en tid. Det är rimligt att han sålde den för att tjäna en slant innan han flyttade och att det nya namnet därefter blev "Tranås advokatbyrå". Senast 1936 har denna byrå flyttat en trappa upp i huset samtidigt som Östergötlands enskilda bank flyttat ner i gatuplanet. Det är detta (och inte Piratens) advokatkontor Bevans mamma Greta minns 1937. Det är deras skylt som nu har hittats på vinden i huset och donerats till Piratensällskapet.

4. Historien om pojken och kvigan:
Tror jag inte på. Piraten hade aldrig något öppningsbart fönster mot Storgatan att skrika från. Hans arbetsrum låg innanför lokalen i gatuplanet och hade fönster mot söder med ytterst begränsat utsikt mot Storgatan.

TACK FÖR KLARLÄGGANDE om ovanstående felaktigheter. I bildtexten på emaljskylten Tranås Advokatbyrå 1 tr. skrev jag att andra våningen verkar för närvarande stämma. Nu är vi tillbaka på bottenvåningen igen och så får det bli.
Att Piraten 1923 övertog filialen och drev den vidare i egen regi fram till 1931 är ju också känt, men det nya namnet då har diskuterats. F. Nilsson eller Tranås Advokatbyrå?
Nämnda advokatkontor på andra våningen gick omkull efter 1937 och en anhörig till dem som röjde upp berättade att det mesta kastades bort som sopor.

HISTORIEN OM POJKEN och kvigan har jag fått från två oberoende källor för länge sedan. Händelsen utanför advokatkontoret inträffade för ungefär 85 år sedan. Här skulle jag vilja gå vidare och försöka hitta domen eller rättegångsprotollet på den frikännande domen.

Bevan Berthelsen

 


Den här pinnstolen med kaninen, fast i modernare stuk, fanns med på medlemsmötet.

Sergeant Ferblins riktiga namn var Frans Johan Fundin och Mona Forsberg, som tidigare var ingift i släkten Fundin, berättade livfullt om denne man och hans eskapader.Tranås-Posten 2011-05-18

Fel årtal på Piratens minnesplatta

Det är samtidigt bekräftat, genom en katalog som trycktes i Tranås-Postens tryckeri, att hans advokatbyrå hette Fritiof Nilssons Advokatbyrå.

Tranås-Postens medarbetare i spalterna Peter Nilsson har upptäckt ett förargligt fel när det gäller minnesplattan vid ”Piratenhuset” på Storgatan 48 i Tranås.

DÄR STÅR INGJUTET att han bodde där mellan 1921 – 1931. Det stämmer dock inte. Fritjof Nilsson flyttade dit först 1924. Mellan 1921 – 1923 bodde han i en lägenhet i Sparbankshuset, alltså i samma hus som han hade sitt kontor
Det är samtidigt bekräftat, genom en katalog som trycktes i Tranås-Postens tryckeri, att hans advokatbyrå hette Fritiof Nilssons Advokatbyrå.
Katalogen är från Tranåsutställningen 1930, det vill säga året innan Piraten slutade som advokat i Tranås.
Adressen Storgatan 21 tillhörde den gamla numreringen som gällde fram till mitten av 1930-talet. Kvartersbeteckningen var på Piratens tid ”Stjärnan n: o 11a”.

Jan Justegård