2011-09-21

Toscana-cirkel drog fullt hus

 

När Sara Giertz under lördagseftermiddagen skulle föreläsa om Toscana fylldes Piratenhuset med så många att den fick flyttas till det angränsande Eriksbergsmuseet.


Sara Giertz inledde i lördags en serie om sex föreläsningar om Toscana och trakterna däromkring hos Tranåsbygdens konstförening. Foto: Bevan Berthelsen.

BARA NAMNET TOSCANA gör att det förknippas med konst, kultur, mat och vin vilket kanske kan förklara tillströmningen av åhörare.
När Tranåsbygdens konstförening, vid 16-tiden, kunde konstatera att fler än de 52 föranmälda infann sig flyttades föreläsningen snabbt till Eriksbergsmuseet där Ulla Fälth stod på yttertrappan och lotsade in alla.
Efter den intressanta föreläsningen vandrade alla tillbaka till Piratenhuset där borden, sedan tidigare, stod uppdukade för fika med äppelkaka och efterföljande informativa samtal.

 

Upprinnelsen till den lyckade träffen var att Tranåsbygdens konstförening, i egen regi, skulle starta en studiecirkel kallad ”Följ med till Toscana”. Nu blir det istället två sådana.
Sara Giertz kommer under hösten att hålla ytterligare två föreläsningar och under våren tre till.
Det hela ska avslutas med vinprovning och några smakprov från det toscanska köket. Det avrundas då med att alla deltagare erbjuds att följa med på en resa till Toscana, men kursen är givetvis öppen för alla oavsett om man följer med på resan eller inte.
Sara Giertz bor idag i Stockholm men har i 30 år bott i Torpa prästgård. Hon är också medförfattare till boken ”En by i Toscana. Följ med till Pieve a Presciano”, som utgavs förra året.


Bevan Berthelsen