2011 KORTARE BILDNOTISER ÅR 2011

2011-08-10

Greta Hedenberg fyllde 90 i fredags

I fredags fyllde Greta Hedenberg i Duvebo 90 år. Maken Olof 91, barn, barnbarn och barnbarns barn och andra gratulerade henne på Björkens korttidsboende på Lövstagården där hon just nu kopplar av ett tag.
Foto: Bevan Berthelsen


 

2011-06-01

Svenska Kyrkan informerade på torgdagen

Församlingspedagog Annelie Marmerholt informerade om Svenska kyrkans sommarverksamhet. Foto: Bevan Berthelsen

Under torgfredagen förra veckan passade Svenska kyrkan på att informera alla förbipasserande om sin verksamhet.

DET HANDLADE FRÄMST om de många olika sommarprogrammen i Säby, Adelöv och Linderås församlingar och verksamheten med sommarkyrka.
Det gavs också information om SKUT, Svenska kyrkan i utlandet. Den finns idag på 43 platser över hela världen och är till stor glädje för till exempel turister, aupairungdomar och utlandsboende svenskar.
Föregångare till SKUT var Svenska Sjömanskyrkan i de större hamnarna ute i världen där jag, för över 50 år sedan, kunde slinka in få en fika och kunna läsa svenska tidningar.

Bevan Berthelsen

 


 

2011-05-11

Bengt E Carlsson på väg tillbaka

– Jag mår mycket bra och humöret är i topp, säger Bengt E Carlsson. Foto: Bevan Berthelsen

– Jag längtar tillbaka till politiken och talarstolen i kommunfullmäktige, säger Bengt E Carlsson när Tranås-Postens utsände besökte honom på Rehabiliteringskliniken i Nässjö.

EFTER kommunfullmäktigesammanträdet den 4 april gick Bengt E Carlsson till sängs som vanligt på kvällen. Under natten drabbades han av en stroke och fick föras med ambulans till höglandssjukhuset i Eksjö.

SEDAN DESS har han återhämtat sig förvånansvärt bra under de två veckor, som han nu vistats på Rehab i Nässjö.
– Jag mår mycket bra och humöret är i topp. Jag hade också permission under senaste veckoslutet då jag vistades hemma i bostaden.
– Jag ser också fram emot att få använda bilen igen i sommar när allt läkt ut, säger han.
Alla nyinsjuknade strokepatienter har körförbud i tre månader. Det vill säga, att de inte får köra bil under den här perioden.

Bevan Berthelsen

 


2011-04-13

Flera inbjudna till hjärt- och lungsjuka

De fyra medverkande i träffen, fr.v. Bevan Berthelsen, Eréne Carlin, Gunnar Lindén samt vid pianot Birgit Lindén. Foto: Affe Rosén

VID HJÄRT- OCH lungföreningens senaste träff i Gula Villan i Tranås berättade Bevan Berthelsen om sina uppväxtår med många rackartyg på norr i Tranås under 1950-talet. Även om upptågen ett par somrar på sommarkoloni.

Han skildrade, mycket livfullt, också en del intryck och minnen av Fritiof Nilsson Piraten under dennes tid som advokat och författare i Tranås. Berättelserna fick mycket varma applåder.

Vid samma träff berättade också diakonen Eréne Carlin om sitt jobb och en del utlandsuppdrag.Det finns många områden inom den kyrkliga sfären som en diakon har att bestyra.

För underhållningen stod sedan paret Birgit och Gunnar Lindén med duettsång och allsång till pianoackomanjemang.


 

2011-03-30

Premiärtur på senaste uppfinningen

Jörgen Wågenberg tog i lördags en premiärtur med sitt senaste fordon – allt i originalskick.
Foto: Bevan Berthelsen.

I lördags var det premiärtur för Jörgen Wågenbergs senaste konstruktion. En springschascykel med påhängsmotor – allt i originalskick fån början av 1950-talet.

BAKTILL SITTER en av de första KULI-motorena, utan svänghjul, som tillverkades 1950. De med svänghjul börjad tillverkas först 1953. Till och med läderremmarna på paketflaket framtill är original och kostade då 3:50.
Tänk om man hade haft en sådan här maskin när man själv trampade omkring med tunga varor på en enväxlad springschascykel 1950.

Bevan Berthelsen

Kolla Jörgens hemsida www.veteranmoppesida.se

2011-03-23

Livsfilosofer höll årsmöte

Livsfilosofernas ordförande Monica Eklund avtackar här avgående styrelseledamoten Jessica Hedrén med blommor. Foto: Bevan Berthelsen.

I SÖNDAGS HÖLL LIVSFILOSOFERNA i Tranås årsmöte. Genom ett beslut om stadgeändring ändrades antalet styrelseledamöter från sju till fem.
Det blev sedan omval av Monica Eklund som ordförande. Carina Viberg, som sekreterare; Lennart Larm, kassör; Jennifer Hedrén och Lars Nilsson.
Tidigare styrelseledamoten Jessica Hedrén avtackades med blommor.
Föreningen har 70 medlemmar och verksamhetsberättelsen vittnar om en intensiv verksamhet med 38 olika sammankomster i den trevliga föreningslokalen på Sveagatan – trots tre månaders sommaruppehåll.

Bevan Berthelsen

 


2011-03-16

Närodlarnas marknad i Tranås fortsätter med sex lördagar i sommar

Så här såg det ut lördagen den 31 juli förra året med Bankgatan full av nöjda kunder och nöjda försäljare. Nu blir det en fortsättning under sex lördagar i sommar. Foto: Bevan Berthelsen.

Närodlarnas marknad i Tranås fortsätter med sex lördagar i sommar.

FÖRSÖKEN MED ”Närodlarnas marknad” förra året slog väl ut och inom bland annat Omställning Tranås & samverkan i Sommenbygd har man nu beslutat att satsa på hela sex marknadsdagar på Bankgatan i sommar.
Det blir första lördagen i varje månad med början i maj och sista gången den 1 oktober mellan klockan 10 till 14.

DET HELA ÄR ETT lösningsinriktat nätverk med lokala producenter för att bland annat möta klimat- och energikrisen.
Det kan man göra till exempel genom att handla mer närproducerade varor, som inte transporterats med flyg eller fraktats långa sträckor ute på landsvägarna. Den lokala produktionen skapar också fler arbetstillfällen här i krokarna.

EN ANNAN FÖRDEL är välsmakande och färska produkter och inte minst att vi skapar underlag för en lokal livsmedelsproduktion, som rent beredskapsmässigt skapar en trygghet ifall något skulle hända.

Bevan Berthelsen


2011-03-02

Hyresgästföreningen Fabriken höll årsmöte

Håkan Johansson och John Persson höll i själva årsmötesförhandlingarna hos Hyresgästföreningen Fabriken. Foto: Bevan Berthelsen.

I FÖRRA VECKAN höll Hyresgästföreningen Fabriken årsmöte i föreningslokalen på Ydrevägen. Kvällens gäst eksjöbon John Persson från HF Region Småland var mötesordförande och Håkan Johansson sekreterare.
Siv Arvidsson omvaldes som ordförande för två år och styrelsen består nu av Cecilia Nilsson, Kicki Talestig, Håkan Johansson och Richard M´Foutiga.
Den aktiva föreningen fortsätter med de populära verksamheterna promenadkvällar måndagar, bingo på måndagar, vävstugan tre dagar i veckan. Återkommande är också ett par sång och musikunderhållningskvällar och en bussutflykt under sommaren.

Bevan Berthelsen


2011-02-23

Ny ordförande i Reumatikerföreningen

Annelie Kvist utsågs till ny ordförande vid Reumatikerföreningens årsmöte i lördags. Foto: Bevan Berthelsen.

I lördags höll Reumatikerföreningen årsmöte i Storstugan i Löfstadskyrkan. Man har haft ett intensivt verksamhetsår med många träffar, motionsaktiviteter, resor och annat.

ÅRETS HÖJDPUNKT var höstauktionen som gav 16 000 kronor till medlemsverksamheten.
Nytt för i år är att man inte längre ska ha suppleanter/ersättare i styrelsen. Den består nu av sju ordinarie ledamöter enlig följande:
Annelie Kvist, ordförande; Leif Nise, kassör; Birgitta Peterson, Karin Fransson, Gun Pettersson, Annie Benderius och Elvy Skrubbe.

Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


 


 

 

 

 

  

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com