2011-04-27

Hembygdsgården i Ekbergsparken 300 år

Hembygdsgården, där serveringen är inrymd, byggdes 1711 som prästgård i Norra Vi.

Hembygdsgården uppe i Ekbergsparken med tillhörande servering känner kanske de flesta till. Men att det är en av Tranås intressantaste kulturbyggnader som kan fira 300-årsjubileum i år kanske inte alla vet om?


Själva huset, där serveringen är inrymd, byggdes nämligen 1711 som prästgård i Norra Vi socken, drygt tre mil härifrån. Den användes som prästgård fram till mitten av 1800-talet för att därefter bli bostad för arrendatorer och tjänstefolk.
Byggnaden inköptes av Tranås-Holavedens hembygdsförening och monterades ner under hösten 1923. Allt fraktades sedan på pråmar, över sjön Sommen, till Tranås och återuppbyggnaden i Ekbergsparken började 1924.
Invigningen skedde med pompa och ståt då den blev hembygdsgård 1925. Det som nu är det nyrenoverade köket användes efter återuppbyggnaden några år som vaktmästarebostad.

Sedan juni förra året driver Lena Attlid Hembygdsgårdens Servering och under påskhelgens dagar med rena sommarvärmen och solsken var det premiär. Fortsättningsvis är det öppet alla dagar mellan 11 och 19.
Nytt för i år är loppisförsäljning och fullständiga rättigheter ifall någon känner för att klämma en starköl till räkmackan.

Text: Bevan Berthelsen

Lena Attlid öppnade i påskhelgen Hembygdsgårdens servering för säsongen. Foto: Bevan Berthelsen.

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com