2011-11-16

Många besökare på Arkivens dag

Weimar Sjöstedt och ordföranden Gerd Brisfjord-Karlsson i Tranås Ydre Släktforskarförening kunde glädjas åt det stora antalet besökare under Arkiven dag i lördags. Foto: Bevan Berthelsen.

Under lördagen genomfördes Arkivens dag i hela Sverige. I Tranås höll man öppet hus på Storgatan 50 och många passade på att få en inblick i det som presenterades.


ARKIVENS DAG GENOMFÖRS alltid den andra lördagen i november varje år och denna gång var temat konst. Detta inslag bestod av Bertil Hurtigs bilder och en del av Bo Ode, som sammanställts av Holavedens Hembygdsförening. Detta var första gången som föreningen samarbetade med den andra arrangören Tranås Ydre Släktforskarförening.
– Egentligen är det kommunens arkiv som ska hållas öppet den här dagen men så är det inte i Tranås. I stället har vi fått låna över en del arkivmaterial för den här dagen, berättar Gerd Brisfjord-Karlsson, ordförande i släktforskarföreningen

 

Examensböcker från 1800-talet och framåt väckte mångas intresse. Här kunde man se betygen, som olika tranåsbor presterat under sin skoltid. Det här är offentliga handlingar och således tillgängliga för alla.
Släktforskning var också ett intressant inslag under dagen. Här kunde intresserade få lite kompletterande datauppgifter om sina tidigare släktled.
Tranås Ydre Släktforskarförening har nu funnits i 26 år och intresset har ökat hela tiden och idag har man drygt 200 medlemmar.
– Vi har både nybörjar- och fortsättningscirklar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och släktforskning är numera mera lättarbetat med datortillgång till de olika arkiv vi behöver använda. Vi har ett särskilt släktforskarprogram och tillgång till varierande grad av persondata för miljontals avlidna i Sverige, som är ett utmärkt hjälpmedel för oss, säger Gerd Brisfjord-Karlsson.

Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com