2010-10-13

Lyckad återträff i Säby kyrkskola

Även trappan upp till Kyrkskolans andra våning var fullhängd med fotografier från då och nu på varje elev. Skolkamraterna Marianne Rosgren från Vetlanda, Anna Gustavsson från Solhem, fotografen Lennart Gustavsson, Benny Andersson från Sommen och Karin Gustafsson Tarrodi från Linköping. Foto: Bevan Berthelsen

 

Eko-bonden Ulf Andersson i Äpplaryd med det svartvita fotot på honom själv och det nya i färg till höger.

Under lördagen samlades 1967 års elever till en trevlig återträff i Säby Kyrkskola med anledning av Lennart Gustavssons fotodokumentation då och nu.

UNDER ÅREN 1966 och 1967 fotograferade Lennart Gustavsson eleverna i Säby kyrkskola. De svartvita bilderna resulterade då i ett bildreportage i lokaltidningen samt en presentation i en fototidning.
I år, över 40 år senare, ställde Lennart Gustavsson upp på en utställning av materialet i våras på Eriksbergs Museum - kompletterat med hans nya bilder av elevernas liv idag.
Den i mars välbesökta fotoutställningen som hette ”Skolan i våra minnen - Säby kyrkskola, 1967 års elever då och idag” fanns i helgen upphängd i det gamla skolhuset i Säby.
Redan vid 14-tiden hade många av skolkamraterna hörsammat kallelsen till utställningen och återträffen.

EN DEL TOG DET LITE LUGNT i början. Kanske var det lite svårt att känna igen den eller den efter alla dessa år. När igenkännandena klarnat skakades hand och stämningen steg.
När undertecknad lämnade dem uppe på andra våningen hördes deras skrattsalvor ända nere på yttertrappan när minnen berättades som väckte stor munterhet.
Dessförinnan frågade jag eko-bonden Ulf Andersson i Äpplarydvad han tyckte.
– Jätteroligt och jag hoppas att ännu fler kommer under eftermiddagen. Under kvällen ska vi äta en gemensam middag på golfklubben.

LENNART GUSTAVSSON är en pensionerad elinstallatör med foto som sitt stora fritidsintresse. Sedan slutet av 1950-talet är Lennart medlem i Tranås Fotoklubb med ett förflutet i Nässjö Fotoklubb. Redan på 1960-talet skickade Lennart bilder till internationella salonger, men så kom ett långt avbrott i den verksamheten fram till mitten av 1990-talet, då vännen och fotokompisen Ulrich Fischer fick Lennart att på nytt börja skicka bilder till Internationella salonger. Sedan dess har han deltagit i en mängd internationella och nationella tävlingar.
Han är en natur och dokumentärfotograf med speciell inriktning på långsiktiga dokumentationer av försvinnande företeelser i dagens samhälle, med bland annat en mångårig dokumentation av ”Hästmannen Stig-Anders”.

I BÖRJAN AV 2008 gick Lennart helt över till digitala utskick och med ett helt nytt bildmaterial. Han bytte också inriktning till natur- och wildlifeklasserna och denna förändring bäddade för ytterligare stora framgångar. I juni i år mottog han Tranås kommuns kulturpris.

Bevan Berthelsen