2010-05-26

Hjälmaryds koloniområde växer med 18 nya stugor

De nya kolonistugorna byggs efter enhetliga ritningar så att alla ser likadana ut och skapar en harmonisk anblick. Foto: Bevan Berthelsen

Ingegärd och Leif Hultman började bygga förra året och blev klara i höstas.

Förra året upplät Tranås kommun 18 nya arrendetomter för byggnation av kolonistugor på Hjälmaryds koloniområde.
En del blev klara i höstas, en del håller på att bygga och andra prioriterar sådd och plantering medan byggmaterialet ligger på plats och väntar.

RIBIA KALRIK håller just nu på med själva odlingslanden. Här gäller det att få allt i jorden för att få en tidig skörd. Sallat, gräslök och annat har redan kommit upp och grönskar för fullt.
-Byggandet av kolonistugan startar vi med så fort vi hinner, säger Ribia och pekar på allt byggmaterial som ligger skyddat under presenningar.

NÄRMASTE GRANNEN är Ingegärd och Leif Hultman, som redan sitter och myser på verandan när Tranås-Postens utsände hälsar på.
-Vi började bygga förra året och blev klara i höstas. Förr hade vi en villa så odlandet sitter i sedan dess, säger Leif.
Han berättar också att de som inte kan bygga själva brukar anlita hjälp av Byggprogrammet på Holavedsgymnasiet. Eleverna bygger då stugorna som utbildningsprojekt och beställaren behöver bara betala för virket och tillbehören. Det brukar bli mellan 25 – 30 000 kronor och stugan levereras färdig till arrendetomten.

Ribia Kalrik håller just nu på med själva odlingslanden men byggandet startar så fort de hinner.

Kolonistugorna ska byggas efter enhetliga ritningar så att alla ser likadana ut och skapar en harmonisk anblick. De får vara högst 12 kvadratmeter vardera. Arrendehyran är 900 kronor per år. Vid varje stuga får också uppföras ett växthus på högst tio kvadratmeter.

PÅ HJÄLMARYDS koloniområde finns nu, efter utökningen, 30 lotter med byggrätt. Därutöver vanliga kolonilotter utan byggrätt. Flera gemensamma toaletterfinns tillgängliga på området.
Parkavdelningen sköter vägarna i koloniområdet och klipper de gemensamma stora gräsytorna. En stor gemensam kompost finns. Vanliga sopor måste var och en ta med sig hem efter besöken. Området hålls bilfritt genom en låst vägbom och utanför denna finns en rymlig parkeringsplats.

Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com