2010-08-04

Succé när närodlare ordnade marknad

Bankgatan vid Klockareplan fylldes snabbt och en timma senare var det närmast trängsel. Foto: Bevan Berthelsen.

Under lördagen genomfördes ”Närodlarnas marknad” för första gången i Tranås. Det blev en succé och hela Bankgatan var full med folk.

REDAN VID ÖPPNANDET klockan tio dök många intresserade upp och Bankgatan vid Klockareplan fylldes snabbt och en timma senare var det närmast trängsel.
Poängen med det hela är att med ett lösningsinriktat nätverk möta klimat- och energikrisen.
Det kan man göra till exempel genom att handla mer närproducerade varor, som inte transporterats med flyg eller fraktats långa sträckor ute på landsvägarna. Den lokala produktionen skapar också fler arbetstillfällen.
Bakom det hela står ett Leader-Sommenbygd-projekt som heter Omställning Tranås med Colm Ó Ciarnáin, Britta Thurfjell och Mike Bode. Vid arrangemanget i lördags stod också Studiefrämjandet som medarrangör.

TRANSISTIONS TOWNS är den bakomliggande idén för de här nya greppen att möta klimatförändringar och Peak Oil, det vill säga den punkt när världens samlade oljeproduktion nått sitt maximum. Priset på oljan påverkar priset på alla varor som kräver transporter eller energi.
Omställning Tranås är en del av den här rörelsen, som också söker stöd, förslag och engagerade. Mer finns att läsa på www.omstallningtranas.se

STEN JANÉR, som den 23 februari utnämndes till småländsk matambassadör, invigningstalade. Soulbandet Tranås Are N Beés underhöll i bakgrunden.
Tanken är att den här närodlarmarknaden ska återkomma regelbundet och helst även under vinterhalvåret. Det är ju inte bara grönsaker och bär som säljs. Rotsaker kan företrädesvis säljas vintertid i uppvärmda stånd. Någon kanske kan sälja inlada gurkor, sylt och liknande. Honung går ju bra året om. Eller rökt fisk.
Sjöarps Rökeri, som varit igång sedan 30 år tillbaka fanns på plats på Bankgatan. Här kunde man provsmaka deras egenodlade rökta regnbågslax – en rent lukullisk upplevelse.
– Vi säljer året om till bland annat detaljhandeln och restauranger häromkring och en del saluförs också i vår gårdsbutik, berättade Irene Pettersson.

När blir nästa närodlarmarknad?
-Vi hoppas att marknaden blir en regelbunden företeelse så att Tranås- och Sommenbygdsbor får möjlighet att stödja olika producenter från orten.
– Vi ska nu träffa producenterna och planera för nästa Närodlarnas marknad och det är upp till dem att bestämma hur ofta, säger Colm Ó Ciarnáin.

Vi lever i en värld med begränsade resurser. Förr eller senare måste vi göra oss
mindre beroende av oljan och bygga in resiliens (tålighet mot yttre förändringar) i vårt lokalsamhälle, säger man på sin nyöppnade hemsida http://www.narodlat.nu som lanserades i lördags.

Bevan Berthelsen

Dawn och Ian Gitlin från Aneby emigrerade hit från England för drygt åtta år sedan. De var bland de första klockan tio för att kolla upp det nya greppet med marknad för närodlat i Tranås.

Lisen Löfqvist från Biodlarföreningen säljer här en närproducerad honungsburk till Ingvar Mårtensson.

Colm Ó Ciarnáin videofilmade Närodlarnas marknad för framtida utvärderingar av projektet.