2010-09-01

Mycket svamp i markerna

När det gäller att ta hand om stora mängder svamp så är det bara att ånga av och koka bort vattnet i svamparna utan vare sig fett eller salt. Efter avsvalning på t.ex. en plåt packas lämpliga mängder i fryspåsar och fryses in. Har man många läckrare svampar så blanda gärna och dryga ut med unga Fårtickor. Foto: Bevan Berthelsen.

 

Efter flera veckors tidigare regnskvättande är det nu gott om svamp ute i skogar och mark.
Kantarellerna finns ju på sina speciella ställen och har man en gång hittat sådana platser så lönar det sig att återbesöka dem år efter år.

En annan omtyckt svamp är Karl-Johan, eller Stensopp, som den egentligen heter. Den finns i såväl brun som rödbrun färg på hatten.
Var ytterst försiktig med vita svampar, med skivor under hatten, och chansa inte. Det finns livsfarliga sådana! Skaffa en svampbok som du kan ta med dig. Det bästa och säkraste sättet, för en nybörjare, är att lära sig ett tiotal av de godaste matsvamparna och bara plocka dessa. Hittar du någon udda sort så ta med den hem och låt någon mer erfaren bedöma vad den heter. Hur många har till exempel sett en Blomkålssvamp, som kan väga ett par kg?

När det gäller att ta hand om stora mängder svamp så är det bara att ånga av och koka bort vattnet i svamparna utan vare sig fett eller salt. Efter avsvalning på t.ex. en plåt packas lämpliga mängder i plastpåsar och fryses in. Inget stekfett alltså – det gör att allt härsknar på kort tid. Har man många läckrare svampar så blanda gärna och dryga ut med unga Fårtickor.

Tjusningen med svampplockningen är ju naturupplevelserna och motion. Hinner du inte ut denna vecka så försök i nästa. Trattkantarellerna brukar dyka upp i mängder från mitten av september på vissa ställen. Hittar du ett sådant trattställe kan du få ihop flera hundra på en liten yta av kanske tio kvadratmeter.

Bevan Berthelsen

Bevan Berthelsen med nyss plockade fräscha kantareller. Foto: Birgitta Säll.

En annan omtyckt svamp är Karl-Johan, eller Stensopp, som den egentligen heter. Foto: Bevan Berthelsen.

Kantarellerna finns ju på sina speciella ställen och har man en gång hittat sådana platser så lönar det sig att återbesöka dem år efter år. Foto: Bevan Berthelsen.

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com