2010-06-02

Elektriskt fiske i Svartån

Per Sjöstrand från Jönköping och kommunens Bo Eriksson stod mitt i ån och håvade upp elektriskt bedövade laxöringsyngel för vidare transport uppströms. Foto: Bevan Berthelsen

Under onsdagen förra veckan pågick elektriskt fiske i Svartån mellan Elverket och Väveribron – helt legalt den här gången.

FISKERIBIOLOG PER SJÖSTRAND från Jönköping tillsammans med kommunens Bo Eriksson stod mitt i ån och håvade upp elektriskt bedövade laxöringsyngel. Ungefär 200 fiskyngel hamnade i hinken.
Problemet med laxöring är att de som fullvuxna, vid lektiden, vandrar uppströms till den plats där de vuxit upp för att där lägga rom och föröka sig. Dom här glina transporterades efter fångsten uppströms förbi de tre vandringstrapporna till Svartåns flöde ovanför Vriggebo.

MENINGEN ÄR ATT NÄR de vuxit till sig ska passera vandringstrapporna i Vriggebo, Åsvallehult och Tranåskvarn och sedan vistas i sjön Sommen. När dom sedan blir könsmogna får vi veta om de vandrat tillbaka till vattenvägarna söder om Vriggebodammen. Svartån är ju som bekant ett av de få vattendragen i Skandinavien som rinner norrut.
Undertecknad minns hur man i slutet av 1940-talet bedrev rent livsfarligt elfiske i samma område – då handlade det om 380 volt starkström!

Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com