2010-02-24

Nu har Apoteket bytt namn

Farmacevt Maria Scott är chef för Kronans Droghandel i Tranås. Foto: Bevan Berthelsen

Egentligen såg det ut som vanligt på Tranås apotek i måndags. Dagen 22 februari var emellertid det officiella datum då 171 apotek övergick till den nya ägaren Kronans Droghandel. Skyltarna utanför med den nya loggan sattes upp redan förra veckan.

UNDER VECKA 10 kommer man att fira ägarbytet för kunder och allmänhet i Tranås.
Avregleringen av apoteksmonopolet och utförsäljningen av apoteken har under det senaste året orsakat en folkstorm. Främst har kritiken gällt att glesbygden blir utan apotek och att priserna kommer att stiga.
När det gäller receptbelagda läkemedel så bestäms priserna av Tand- och läkemedelsförmånsverket varför dessa inte kommer att påverkas. Receptfria läkemedel har redan stigit men eftersom de säljs även i dagligvaruhandeln och bensinmackar kanske man kan se fram emot kommande lågpriserbjudande och kamanjpriser då och då?
Apoteket Hjärta köpte den stora posten med 208 apotek och Kronans Droghandel 171. Andra privata aktörer tog hand om övriga apotek och man kan också förvänta sig att nyetablering av apotek kommer att ske framöver på platser med bra och framförallt lönsamt kundunderlag.

NAMNET DROGHANDEL har ifrågasatts av en del. Drugstore är namnet på apoteken i USA och i Sverige är ordet drog en gammal benämning för oberedda läkemedel. Kronans Droghandel har sedan 1907 varit grossister av läkemedel till apotek och vårdcentraler men namnet är obekant för allmänheten.
Kronans Droghandel ägs av Oriola-KD Corporation, som är noterat på Helsingforsbörsen Bolaget har också ingått ett samarbete med Coop, som äger 20 procent, så att kunderna ska kunna erbjudas ett brett utbud av receptfria läkemedel ute i deras affärer.

Bevan Berthelsen