ÅR 2010 KORTARE BILDNOTISER

 

2010-07-14

Lasse Haga nygift

I lördags sammanvigde kyrkoherde Rolf Lindqvist Lars H. Johansson och Noi Chankasemsuk. Bröllopsvittnen var Thongsuk Berggren och brudgummens dotter Lena Claesson. Foto: Bevan Berthelsen


2010-07-14

Marie Asklunds möhippa

Under lördagens kvävande hetta, med 32 grader i skuggan, kidnappade några väninnor Marie Asklund för en traditionell möhippa. Den 31 juli gifter hon sig med Dick Parkåsen. Foto: Bevan Berthelsen.


 

2010-06-09

Hyresgästföreningen ordnade bussutflykt

33 FÖRVÄNTANSFULLA HYRESGÄSTER steg på bussen på lördagsmorgonen vid Ydrekiosken för en heldagsutflykt till Östergötland.
Det var den lokala Hyresgästföreningen Fabriken som ordnade resan som gick till chokladfabriken i Ljungsbro och Brunneby Musteri. En mycket välsmakande middag avåts sedan på Rådhuskällaren i Vadstena.

Bevan Berthelsen


2010-05-12

Vårsäsongen avslutades runt kaffeborden i Löfstadkyrkan

I fredags var det sista torgkaffet i Löfstadkyrkan för vårsäsongen. Bland många andra ses här Ulrik Peterson, Lars Friberg, Lars-Erik Björk, Åke Ufo, Ingvar Mårtensson och Göte Hyltbring.
Koordinatorn för torgkaffet, Sonia Björk, meddelar att man kör igång igen fredagen den 27 augusti.
Männen kring bordet gör dock inget sommaruppehåll utan fortsätter på fredag, men då i Svenska Kyrkans Café Lyktan på Ågatan.

Foto: Bevan Berthelsen2010-04-21

Gamla foton visades på RPG- träff

Eije Fasths tema i Församlingshemmet var gamla foton som visade hur Storgatan såg ut förr i tiden. Foto: Bevan Berthelsen

RPG, Tranås samkristna råds pensionärsutskott anordnar flera gånger i månaden dagledigträffar på torsdagseftermiddagar. Vid ett tillfälle nu i april visade Eje Fasth gamla tranåsfotografier i Församlingshemmet.

Rolf Lindqvist höll, med anledning av den gångna påskhelgen, en betraktelse om Jesu uppståndelse varefter han hälsade dagens gäst välkommen.
Eje Fasth berättade att han idag har 30 000 bilder varav han iordningställt ungefär tiotusen för datorvisning med olika teman.
Han berättade att han för fyra år sedan fick överta Tranås Pappershandels fotoarkiv och sedan har det fortsatt med insamlandet av gamla foton
Den här visningen började han med bilder som visade platsen innan Tranås kyrka byggdes Kyrkan skulle ha byggts i Sveaparken och även andra förslag fanns, men det blev inget av de planerna.
Därefter följde Eije Fasths temavisning av den gamla bebyggelsen utefter Storgatan fån söder till norr. Flera av den tidens kända tranåsbor fanns också med mellan alla husbilderna och de cirka 40 nöjda åhörarna tackade med ljudliga applåder.

Bevan Berthelsen


2010-03-24

Ivan Lund har avlidit

Ivan ”Pajsarn” Lund gick hastigt bort den 11 mars vid nyss fyllda 72 år.

EFTER SKOLGÅNG
vid dåvarande Södra skolan och sedan Ängarydsskolan började han jobba som svetsare. Först på Janssons Svets på Kanalgatan för att sedan övergå till Tranåsverken.
Ivan var en mycket skicklig yrkesman och arbetskamraterna övertalade honom att bli yrkeslärare i svetsning varefter han antogs till denna utbildning vid Lärarhögskolan i Malmö.
Han började sedan som yrkeslärare i Stockholm. Under åren 1969 till 1979 pendlade han mellan Tranås och Stockholm, men köpte detta år en villa i Grödinge då hustrun Kim och deras dotter flyttade upp från Tranås.
Efter några år som yrkeslärare drev Ivan de kommande åren ett konsultföretag i svetsrådgivning och beräkningar, med stor framgång. Som kunder hade han bland annat Fortum och alla deras värmeverk. Han hade också Forsmarks kärnkraftverk som kund. I tre års tid jobbade han också med, och lyckades lösa, de omtalade sprickbildningsproblemen i SL: s pendeltåg.
Ivans fritidsintressen har omspänt allt från uppfödning av sällsynta papegojraser till medlemskapet i Corvette-klubben Sverige där han varje år tävlingskörde med sina sportbilar.
Varje sommar brukade Ivan med hustrun Kim besöka hemtrakterna och då passade Ivan och jag på att gotta oss i alla gamla minnen från uppväxtåren i Tranås och allt bus vi ställde till med då.

Vännen Bevan Berthelsen


2010-03-24

Therese rastade

åtta hundar i vårsolen

 

HELA ÅTTA YSTRA HUNDAR ute i vårsolen hade Therese Skrubbe med sig på stan. Tre egna och två som hon är fodervärd för samt övriga åt vänner som rest till Thailand på semester.

Foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com