2010-12-01

40 årsjubileum hos Hörselskadades Förening i Tranås

 

Per Ulfsbo underhöll med att sjunga ett tiotal välkända svenska visor och avrundade med sin egen ”Tranåsvisan”. Foto: Bevan Berthelsen

I lördags firade Hörselskadades Förening i Tranås 40-årsjubileum i Gula Villan. Per Ulfsbo underhöll med att sjunga ett tiotal välkända svenska visdikter och uppvaktningar skedde även av representanter från förbundsnivå. Ett speciellt lyckönskningsbrev från läkaren Sixten Albertus, nu boende i Karlskoga, upplästes också.

FÖRENINGENS ORDFÖRANDE John Madsen hälsade alla välkomna och föreslog att man direkt skulle hugga in på de delikata smörgåstårtorna.
Inger Selleby berättade om föreningens historik. Det var den 24 mars 1970 som det utlystes ett upplysningsmöte i Församlingshemmet med representanter från både riksförbundet och distriktet i Jönköpings län. 60 deltagare hade infunnit sig för att bilda en lokalförening och alla bjöds på kaffe med dopp medan Frälsningsarméns sångare och musikkår underhöll. Från riksförbundet fick man ett startbidrag på 250 kronor.

ÖRON- NÄS OCH HALSLÄKAREN Sixten Albertus visade då ett intresse att leda föreningen och han fortsatte med detta tills han avflyttade från Tranås några år senare. Utöver Albertus bestod den nya styrelsen av Ruben Törngren, Oscar Selleby, Sven Göransson och Ingrid Karlsson. Ersättare i styrelsen blev Jenny Andersson, Edvin Karlsson och Edvin Ström. Medlemsavgiften beslutades bli tio kronor.
Efter starten ansluter sig fler och fler medlemmar och de gamla protokollen är många och intressanta. Föreningen deltar i samhällets förändringar och arbetar för att de hörselskadade ska få mer tillgänglighet i det svenska samhället och 17 år senare redovisade man 171 medlemmar.
Under 1990-talet minskar medlemsantalet beroende på att många gamla medlemmar avlider. Största bekymret är att locka till sig yngre hörselskadade medlemmar.
År 2001 var det medlemsmässigt så illa att man tänkte lägga ner föreningen men man samlades till ett extra möte där även representanter från distriktsstyrelsen deltog. Istället för avveckling bildades en arbetsgrupp för att få fart på verksamheten. Arbetet gav frukt och vid årsmötet i mars i år var medlemsantalet uppe i 54 medlemmar och ytterligare nya medlemmar har tillkommit fram tills nu.

FÖRENINGEN ÄR REPRESENTERAD i KHR, Kommunala Handikapprådet i Tranås och i Hörselskadades Riksförbunds avdelning i Jönköpings län.’
Per Ulfsbo underhöll med att sjunga ett tiotal välkända svenska visor som Evert Taube ”Gamla Highland Rover, en båt från Aberdeen”, Olle Adolphssons ”Trubbel”, Mats Paulsson, som bodde ute i Rönnäs, då han skrev den välkända ”Visa vid vindens ängar”, Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig” och Ulf Peder Olrogs ”Violen från Flen” för att nämna några.

PER AVRUNDADE MED att sjunga sin egen ”Tranåsvisan”, som började med hur lugnt det var på järnvägsstationen i Tranås förr i tiden när den här mannen steg av tåget.
Då fanns oftast bara stadsbudet och någon vaktmästare från Kuranstalten på plats.
Här kan jag inte låta bli att nämna att stadsbudet Wallis Svensson hade smeknamnet ”Korvkaka”. Om någon vet varför så hör av er till undertecknad.

Bevan Berthelsen