2010-09-29

Landstinget i F län vägrar upphandla ny godkänd blodsockermätare

Infodag med Diabetesföreningen

Nu är det riktigt lätt att testa sig när som helst, tryggt och säkert, visar läkaren Gerhard Andersson för Catrin Edborg och diabetesföreningens ordförande Inga Fingal. Foto: Bevan Berthelsen.

Tranås Diabetesförening passade på att informera utanför Kronans Droghandel i lördags. Många stannade till och fick för första gången se en ny och lättskött blodsockermätare, som Landstinget i Jönköpings län vägrar att upphandla.

LEG. LÄKAREN Gerhard Andersson fanns på plats och visade sin Everyx3-blodsockermätare, som han själv uppfunnit
Under tiden som praktiserande distriktsläkare fick Gerhard diagnosen Diabetes mellitus typ 1. Nästan omedelbart upptäckte han att tillgängliga hjälpmedel såsom blodsockermätare och insulinpennor ej var till fyllest avseende användarvänlighet och snabbhet, varvid företaget startades och utvecklingen satte fart.
-Everyx3 är godkänd som kostnadsfritt hjälpmedel för diabetiker i hela landet. Testelektroderna finns på alla apotek. Alla diabetiker har rätt att välja det hjälpmedel man anser sig vara bäst för att sköta sin sjukdom, berättade han.

-Beträffande upphandlingsmotståndet i Landstinget i Jönköpings län och den orättvisa behandlingen av diabetiker här, trots att mätaren är godkänd i alla landsting, har vi löst på följande sätt.
Vi har inrättat en kundservice som ger möjlighet att få recept på både testelekroder och lansetter via en annan läkarmottagning utanför Jönköpings län. Läkararvodet för detta är 180 kronor eller 120 för barn och receptet är uppdelat på fyra uttag och gäller i ett år, informerade Gerhard Andersson.
Utvecklingen har bedrivits i samarbete med ett antal företag och experter inom bl.a. biosensorteknologi, mikroelektronik, industriell och ergonometrisk design och plastteknologi. Parallellt med utvecklingen har hela tiden fokusgrupper med diabetiker i varierande åldrar (föräldrar till spädbarn, barn, tonåringar och vuxna) deltagit i processen tillsammans med diabetessköterskor mestadels på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.

Bevan Berthelsen

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com