2010-02-24

Ove Rubensson berättade om s/s Carl Johan

Ove Rubensson med sin sjödugliga modell av Carl Johan. Foto: Bevan Berthelsen

 

När 75-årige Ove Rubensson pensionerade sig för tio år sedan, efter 30 år som brunnsborrare, fick han äntligen lite tid över. Den har han bland annat använt till att tälja träfigurer och bygga en modell av ångfartyget Carl Johan som förr trafikerade sjön Sommen.

FÖRRA VECKAN BESÖKTE han Studieförbundet Vuxenskolan och en studiecirkel om författaren Harry Martinsson, som vid sexton års ålder gick till sjöss och seglade jorden runt. Efter sju år till sjöss tvingades Martinsson gå iland på grund av en lungsjukdom. Livet som sjöman har därför satt tydliga spår i hans författarskap.
Kopplingen sjöfart fanns således och Ove Rubensson kom därför och berättade om Carl Johan och den lokala sjöfarten på sjön Sommen för över 100 år sedan.
Carl Johan registrerades år 1874 med hemmahamnen Norra Vi och trafikerade Sommen i 57 år. Hon (alla fartyg är honor även om de har mansnamn) tog 200 passagerare och den viktigaste trafiken var torgturerna till och från Tranås. En omfattande beställningstrafik förekom också.
Rubensson berättade många historier om fartyget bland annat hur ångpannan lossnade vid svår sjögång ute på Norra Vi-fjärden. Den hängde bara fast i själva ångröret till ångmaskinen! Besättningen lyckades kila fast ångpannan med vedklampar och fartyget fick backa hela vägen tillbaka till Norra Vi.

FYLLE-JOHAN var ett smeknamn som fartyget fick ganska tidigt beroende på passagerarnas rikliga intag av spritdrycker i serveringen ombord.
Man fick inte servera sprit på östgötasidan, men när fartyget närmade sig länsgränsen till Småland blåstes det ihållande i ångvisslan som signal till att spritserveringen öppnades. Det kunde hända att folk var så dragna vid ankomsten till Tranås att man fick spruta vatten på en del för att få iland dem.
Namnet Carl Johan kom inte alls till med tanke på kungligheter. Det var istället överjägmästaren Carl Johan Åstrand i Norra Vi som stod bakom namnet.

FÖRFATTAREN OCH kyrkomannen Torgny Brehmer har bättre än någon annan skildrat båtresorna till Tranås med Carl Johan och han skriver:
?Jag stod på Carl Johans däck nära kommandobryggan när vi gled in i den vackra viken. Här inne var lä och vi lade till vid bryggan fint och säkert. Här väntade ett tiotal människor, bärlådor och gods. På bryggan fanns också tre kor som skulle tas ombord. De fick vänta till sist. Det blev ett förfärligt slitande och dragande när korna skulle ombord. De ville inte och stretade emot för glatta livet. Men karlarna kunde knepen. Man bröt svansarna lite försiktigt. Det gjorde ont och man tvingade kreaturen framåt. Kanske var det djurplågeri, men hur skulle man bära sig åt? Vi blev åtskilligt sinkade vid Bålnäs. Snart var vi ute på Tranåssjön och närmade oss målet för vår resa?.


OVER RUBENSSON HAR visat upp sin modell runt om i Sverige framförallt bland ångbåtsvänner. Fortfarande återstår en del knåpgöra ? det ska snidas fler människor på däck så att det blir mer liv ombord.
Han har också byggt två fungerande mini-ångmaskiner som kan driva fartyget. Av bekvämlighetsskäl finns också en elmotor som driver propellern. Modellen kontrolleras med radiostyrning när den är i vattnet.
Den stora ångmaskinen från Carl Johan finns att beskåda på Tekniska Museet i Stockholm.
Fartyget slutade sina dagar som sommarcafé i Skoboviken.

Bevan Berthelsen


TRANÅS-POSTEN 2010-03-03:

I FÖRRA NUMRET av Tranås-Posten berättade vi i en artikel om Ove Rubenssons modell av ångfartyget Carl Johan. 1985 gjorde tranåskonstnären Leif Lindström en utställning på Galleri Konstgården under samlingsnamnet Vinter runt Sommen. I utställningen ingick den här tavlan som visar platsen i Skoboviken där ångbåten låg från 1937 till 1987. Lennart Holm inköpte båten och flyttade den från platsen mellan 87 till 89. Han startade omgående en restaurering av fartyget som nu finns i museeform vid Romanäs.


TRANÅS-POSTEN 2010-03-24:

Mer om Carl Johan...

EFTER ARTIKELN OM ÅNGFARTYGET CARL JOHAN i Tranås-Posten den 24 februari har många hört av sig. Fartyget, som registrerades i Norra Vi år 1874 trafikerade sjön Sommen i 57 år.
En läsare som växte upp i Norra Vi berättar följande:

En av befälhavarna var kapten Norman, som var ganska begiven på starkvaror. Vid ett tillfälle när fartyget skulle avgå från Norra Vi saknades han. Efter mycket letande hittades han på kyrkogården i Norra Vi där han låg och sov ruset av sig. När han väcktes utbrast han:
-Jag har aldrig sovit så gott någonstans och här vill jag sedan vila för evigt när den dagen kommer.
Så blev det och kapten Norman begravdes på kyrkogården i Norra Vi. Hans grav finns strax till höger när man går in på kyrkogården från sjösidan.

Bevan Berthelsen

Läs även 2004-08-11 Ångbåtsseminarium på Torpön. Boxholm II med flera

Läs även 2006-06-14 Sommenkryssning med Boxholm II

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på frinnaryd.com