2010-08-18

Biets Dag och Läkande Trädgård lockade

 

Roland Fingalsson säljer här en honungsburk av sommarens goda skörd. Foto: Bevan Berthelsen

Södra Vedbo Biodlareförening hade i söndags öppet hus, i Ängstugan i Kvarnarp utanför Eksjö, i samband med Biets Dag.
Ett stenkast därifrån hade FOBO, Föreningen Organisk Biologisk Odling, visning av sina stora odlingar, som i år har temat ”Läkande Trädgård”.

MÅNGA BESÖKARE passade på att köpa av årets honungsskörd, ta en fika och lyssna på Rune Lindström och Tomas Lundegaard, som underhöll med musik och sång.
Sven-Åke Svensson höll en intressant föreläsning om hur viktigt det är med pollineringen för att få bra skördar och det är ju där binas arbete bland alla blommor kommer in.
Biodlareföreningens ordförande Stig Sandberg säger att sommaren har varit bra hittills och man har fått mycket honung.
– I början av september har vi slutskattningen och hur det ser ut då får vi se den dagen. Blir det många regndagar så påverkar det eftersom bina inte är ute och flyger när det regnar.
-Medlemsmässigt har vi fått ett par yngre medlemmar varje år och föreningen har klarat alla sina bin vid övervintringen, berättar Stig Sandberg.

TRANÅS-ANEBY Biodlarförening hade inget arrangemang vid Biets Dag. Däremot satsade man mycket information på Närodlarnas marknad den 31 juli då man bland annat visade upp ett levande bisamhälle. Många intresserade kunde där se hur bina kröp omkring bakom en stor genomskinlig plexiglasskiva.
Pierre Atterling berättade att föreningen har ett 25-tal medlemmar och att även yngre söker sig till dit.
I mars hade man en studiecirkel i biodling och en ny sådan startar nu i dagarna.

LÄKANDE TRÄDGÅRD är temat för Organisk Biologisk Odling stora visningsträdgård i år. Den läkande trädgården innehåller inte bara hälsosamma örter och medicinalväxter. Man blir faktiskt lycklig av att gräva i trädgårdar och nu har engelska forskare kommit på varför.
I jorden finns en bakterie, Mycobacterium Vaccae, som gör dig på gott humör. Den har visat sig stimulera hjärnans produktion av det goda humörskapande hormonet Serotonin. Dessbättre behöver man inte äta jorden utan hormonet avsöndras i en flyktig form som vi andas in vid vistelse och arbete i trädgården.

Åtta olika skolor och fritis i Eksjö har gjort varsin fågelskrämma till visningsträdgården. Den här kommer från klass 3 B i Grevhagskolan. Foto: Bevan Berthelsen.

TRÄDGÅRDEN ÄR OCKSÅ en källa till välbefinnande på många sätt och den kan hjälpa både vid utbrändhet och stroke. Vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp har man rehabiliterat 120 personer som fått diagnosen utmattningssyndrom. 75 procent av dem som fått delta i trädgårdsterapin sedan år 2002 är inte längre sjuka.
Nu står SLU i Alnarp i begrepp att pröva sin trädgårdsterapi på fler patientgrupper, bland annat på äldre som fått stroke. Det finns tre förklaringar varför den fungerar så bra:
1. Nybildningen av hjärnceller ökar när man arbetar med naturen.
2. Alla sinnen stimuleras.
3. Det skänker en känsla av trygghet som minskar stresshormonerna.


ATT BARA VISTAS i en trädgård utan att arbeta i den kan också vara en lisa för själen. Den intensiva grönskan, fåglarnas kvitter och doften av mylla stimulerar sinnena och ger ett bestående välbehag som sitter i ett bra tag.
I år har hittills över femtusen besökt den mycket välskötta trädgården i Kvarnarp och
utställningen pågår dagligen september ut.

Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com