2010-02-10

Benny Haag spelade full med verklig inlevelse

Anette Oscarsson från NBV serverade lättöl och alkoholfria viner ute i foajén.

Benny Haag gav en brilliant monolog på en timma och 20 minuter om alkoholistens vardagsliv där familjemedlemmarna får sitta emellan. Foto: Bevan Berthelsen

Nära 100 åhörare hade på måndagskvällen bänkat sig i Holavedsgymnasiets aula för att lyssna till Benny Haags monolog ”Inte mer än fullt tack!”
En brilliant monolog på en timma och 20 minuter om alkoholistens vardagsliv där familjemedlemmarna får sitta emellan.

JAG HAR SETT SKÅDESPELARE i roller som berusade men de har aldrig agerat med den rätta känslan.
Benny Haag visade en övertygande inlevelse i sina olika rolltolkningar ”så att det framgick av åtbörder och tal”, precis som det stod i tranåspolisens förelägganden om fylleriböter för över femtio år sedan.
Han gick Teaterhögskolan i Stockholm 1985-88. Gjorde succé i tv-serien Xerxes, som vann Expressens tv-pris 1988. Blev anställd på Dramaten hösten 1988 och blev kvar till 2002.
Den 25 juli samma år blev det slut på supandet. Har även medverkat i ett halvdussin teveproduktioner.
– Tillsammans med min fru gick jag gråtande till Mariapolikliniken i Stockholm och det är idag 7 år, 7 månader och 13 dagar sedan dess. Den 25 juli har därefter blivit en jubileumsdag för hela familjen, berättar Benny. 2002 gav han också ut boken ”Makt, mod och motstånd” på Bonniers förlag.

MONOLOGEN HANDLAR i korthet om följande: Det var en gång en liten gosse 8 år gammal vars högsta önskan var att vara sina hårt arbetande föräldrar till lags. Det enda roliga i faderns liv var när han fick dricka sprit. Vin ock liknande var inget för en riktig karl.
Många humoristiska historier från dessa uppväxtår färgade av faderns missbruk och de vitsar som han drog gång på gång varje gång han var dragen. Den lille gossen bad till gud och lovade att aldrig supa och bli som pappan.
67, 67 var har du tagit vägen nu, sa Magnus Uggla. Vi surrade fast våra mellanölslådor på cykelkärrorna och lovade varandra på heder och samvete att aldrig bli någon Svensson med fru och arbete. Flera polare körde ihjäl sig och en kvävdes i sina egna spyor.
Idrotten i Enskede IK? Jo, tränaren hällde upp glas efter glas whisky till mig bara jag lovade att träna flitigt. Det var första gången jag drabbades av flera timmars minnesförlust.
Vi hällde också i oss vårt hemkörda vin, drev omkring på stan, men kom inte in någonstans. Så fortsatte det med flera timmars minnesluckor varje gång.
Sedan träffade jag min fru och blev kär – det sa bara pang. Även i hennes föräldrahem fanns alkoholen hos fadern.
Första gången hon ertappade mig var när jag stod i köket klockan nio på söndagsmorgonen och drog i mig ett glas whisky. Sedan följde åratal med alla löften och alla lögner om att jag skulle sluta supa.

 

– Alkoholen är så odramatisk och tråkig. Det är ett slentrianmässigt supande och missbruk. Ibland blandat med tabletter.
– Jag trodde att man hade mindre alkoholproblem om jag drack finare och dyrare sorter. Min fru och barnen mådde ännu sämre och själv mådde jag inget vidare. 25 juli 2002 blev det äntligen stopp på supandet. En dag ska jag, tillsammans med min fru och mina barn, vandra på Kinesiska muren, sade Benny.

-Det är inte synd om alkoholister men samhället måste ta konsekvenserna av sin alkoholpolitik, fortsatte Benny Haag.
-Inget politiskt parti vill prioritera, eller över huvud taget prata om det här, i valet i höst.

HAN HAR DÄRFÖR tillsammans med några andra nyktra alkoholister startat Spritpartiet.
Det behövs 1 500 namnunderskrifter med folkbokföringsnummer och allt för att få registrera Spritpartiet och många köade framför podiet för att skriva på namnlistan.
Anm.: Partiförkortningen Sp är redan upptagen. Den står för Socialistiska partiet.
Arrangörer var NBV, IOGT-NTO samt Tranås kommun.

Bevan Berthelsen

Annorlunda nykterhetspropaganda förr

Nykterhetspropagandan förr i världen var lite annorlunda. Vem minns inte skillingtrycket Drinkarflickans död?
En annan historia är nykterhetskämpen som reste runt i bygderna och varnade för spritens vådor.
Väl uppe i talarstolen under sitt föredrag halade han upp en literflaska med Kronbrännvin och fyllde glaset nästan ända upp. Ett sus hördes bland åhörarna.
Han tog upp en plåtburk ur fickan. Fick av locket och höll sedan en stor fet daggmask mellan tummen och pekfingret som han därefter släppte ner i glaset. Masken dog omedelbart.
Därefter tog han till orda igen och frågade åhörarna ”Vad kan vi lära av detta”.
En man på bortre bänkraden vinkade ivrigt och sa:
- Jo, att brännvin är jävligt bra mot mask i magen.

Bevan Berthelsen

En bild som inte var med i pappersupplagan:

Det behövs 1 500 namnunderskrifter med folkbokföringsnummer och allt för att få registrera Spritpartiet och många köade framför podiet för att skriva på namnlistan.


 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com