2010-03-10

Åke Ufo höll sin 23:e spelmansstämma

Drygt ett femtiotal spelemän och spelekvinnor från när och fjärran bevistade spelmansstämman för att spela med Åke Ufo i närmare 12 timmar! Foto: Bevan Berthelsen

70-årige Gert-Ove Norberg från Fagerhult i Hultsfred kommun började spela på allvar 1982. Han har missat några spelmansstämmor i Tranås men i lördags var han åter på plats.

Arvid Bergkvist har spelat fiol i ett år och brodern Daniel i drygt två år och båda går på Kulturskolan i Tranås. Här med mamma Maria.

I lördags var det knökafullt i Hembygdsgården då Åke Ufo genomförde sin spelmansstämma för 23:e året i rad.
Återväxten är tryggad eftersom fler och fler spelande unga deltagare har ökat de senaste åren. Det kan delvis tolkas som en fjäder i hatten för Kulturskolan i Tranås.

ÅKE, SOM FYLLDE 83 år i onsdags förra veckan, gläds åt att många ungdomar dras till den här sortens musik. Det är inte längre gamla uvar som träffas och spelar tillsammans utan medelåldern ligger nu på ungefär 40 till 50 år. Bland ungdomarna trakteras främst fiol, berättar Åke.
Drygt ett femtiotal spelemän och spelekvinnor från när och fjärran bevistade stämman och Hembygdsgården var fylld till maximum och många fick stå och spela. En del lämnade efter några timmar och nya kom till. Mest fiolspelare, men även nyckelharpa, dragspel och en basfiol fans med.

Som utomstående blir man överväldigad av denna massiva musikupplevelse! Inte ett enda notblad syntes till och samspelet fungerade perfekt.
Strax efter klockan 12 startade man och efter sju timmars spelande gjorde man ett break för att äta och sedan körde man igång igen och höll på till midnatt. Serveringen var öppen hela tiden och man kunde ta en fika när man behagade.
Frampå kvällen skedde en del uppsplittring i de tre rummen med smågrupper och här skulle man kunna använda liknelsen en folkmusikens jamsession.
Någon förhandsanmälan behöver inte göras. Åkes många spelmansvänner vet när det är dags och kan man så kommer man. Inga kallelser skickas ut. Endast en uppsatt lapp meddelar att nästa års spelmansstämma går av stapeln den 5 mars 2011!

RIKSKÄNDISEN ÅKE UFO är inte bara speleman och kompositör. Han är också en äkta sökare och en av de drivande krafterna inom Föreningen Livsfilosoferna i Tranås där han numera är hedersmedlem. I hans komponerande finns också mängder av underbart skön avslappnande musik som bland annat kommer till användning vid till exempel meditation.
Trots sina 83 år är Åke en riktig fena på datoranvändning. En kraftfull sådan styr hela inspelningstekniken i den lilla lägenheten på Stoeryd. En skicklig fotograf på naturbilder är han också och har haft flera välbesökta utställningar. Givetvis designar han och gör själv sina vackra skivomslag i datorn.
Framåt sommaren drar Åke själv iväg med sitt enmanstält och sitt dragspel till de olika spelmansstämmorna runt Sverige. Ja, ända till Roskilde i Danmark där han för övrigt också är hedersmedlem i Spelmanslaget där.

Bevan Berthelsen


Referat från Åkes tidigare spelmansstämmor finns också. Sök här på datum i början av mars för varje år.