2009-03-11

 

Åke Ufo:

Ett musikaliskt Vasalopp

I drygt 12 timmar spelades det på Åke Ufo: s 22: a spelmansstämma. Till vänster sitter Mats Thiger som varit med sedan 1980-talet. Foto: Bevan Berthelsen

 

Det blev som vanligt knökafullt på Åke Ufo: s spelmansstämma i Hembygdsgården i helgen. Mest glädjande, både för Åke och övriga, är att antalet unga musiker ökar för varje år.

DET HÄR VAR DEN 22: a spelmansstämman som han arrangerade. Det hela började när Åke fyllde sextio för 22 år sedan då han arrangerade den första. Den blev så välbesökt och populär att han beslutade fortsätta året efter på 61-årsdagen och sedan har det bara rullat på varje år. I tisdags förra veckan fyllde han 82 år.

Strax efter klockan 12 i lördags körde man igång och höll på hela tiden fram till ettiden natten till söndag. Ett kort avbrott för middag var enda pausen.
– Att alla orkar spela hela tiden är som ett musikaliskt vasalopp, säger Åke.
Folk kom från Hälsingland i norr till Danmark i söder och totalt rörde det sig om närmare åttio besökare. Knökafullt i salen där brasan i en öppna spisen sprakade och fullt i de två angränsande rummen.

MUSIKFESTIVALEN I Tranås gjorde att många unga från musikskolan här inte kunde vara med. De båda 14-åringarna Signe Davidsson från Sandsjöfors och Emma Ejermo från Forserum var i alla fall med för första gången. Båda går på musikskolan i Nässjö. Signe har spelat i fem år och Emma i sju år. De fick skjuts med riksspelmannen och musikläraren Mats Thiger från Aneby.

Åke Ufo: s spelmansstämmor har blivit en institution i kulturlivet och några inbjudningar behöver aldrig skickas ut eftersom alla vet när det är dags. En handskriven lapp på ytterdörrens insida meddelar dock att nästa års spelmansstämma går av stapeln den 6 mars 2010!

Bevan Berthelsen

Signe Davidsson från Sandsjöfors och Emma Ejermo från Forserum deltog för första gången. Båda går på musikskolan i Nässjö. Foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com