korta bildnotiser hösten 2009

 

2009-12-16

Under onsdagskvällen förra veckan höll den lokala Hyresgästföreningen Fabriken på Ydrevägen/Fabriksgatan avslutningsfest i föreningslokalen.

Svartådalens sång och cittror underhöll hos Hyresgästföreningen

HÖJDPUNKTEN var ett framträdande av populära Svartådalens sång och cittror som spelade och sjöng gamla skillingtryck. Gunilla Gustafsson läste en dikt om att tända ett ljus varefter gruppen framförde ”Låt mig få tända ett ljus”.
Efter lotteridragning med massor av skänkta vinster avrundade cittragruppen med den nostalgiska ”När ljusen ska tändas därhemma” varefter de dränktes av massiva applåder från de 27 åhörarna.

Bevan Berthelsen


 

2009-12-16

Det blev som väntat ett luciaframträdande med verklig musikalisk njutning – lite utöver det vanliga kan man säga om PRO-arrangemanget i Parkhallen förra veckan.

Luciatablå hos PRO samlade drygt 170

En proffsigt luciatablå från Sommenbygdens Folkhögskola drog över 170 entusiastiska PRO: are till Parkhallen i onsdags förra veckan.

EN TOMTEORKESTER spelade sköna jullåtar under tiden som alla letade efter en lämplig plats vid de stora fikaborden.
Det blev ett proffsigt framträdande liksom tidigare år. Alla de medverkande kom nämligen från musiklinjen på Sommenbygdens Folkhögskola.
De har tränats extra mycket under den gångna veckan av Magnus Eriksson som är kursansvarig för folkhögskolans musiklinje.
Det blev som väntat en luciatablå med verklig musikalisk njutning – lite utöver det vanliga kan man säga.
PRO-kören underhöll och förutom de sedvanliga Lucia- och julsångerna så framförde gruppen avslutningsvis ett imponerade medley på julmelodier och ett skönt komp gjorde att det svängde fint. Gun Rydholm läste Viktor Rydbergs fina dikt Tomten som avslutning på Luciadelen.

Bevan Berthelsen09-12-02

Föreningen Norden avslutade temaåret Norge

Närmare 40 personer deltog under torsdagskvällen förra veckan i en norsk soaré.
Det var föreningen Norden i Tranås som då avslutade temaåret Norge med norsk musik och litteratur.
Gabriella Brunlid från Eksjö sjöng norska sånger ackompanjerad av Mariette Lagg och Anna Larsson läste texter av norska författare.

Foto: Bevan Berthelsen


Inga Fingal, ordförande i Liberala Kvinnor i länet, med kvällens gäst Emma Carlsson-Löfdahl. Foto: Bevan Berthelsen

09-11-18

Nytillträdd riksdagskvinna berättade för Liberala Kvinnor

Under måndagskvällens möte, i stadshusets cafeteria, med Liberala Kvinnor i Jönköpings län var nytillträdda Emma Carlsson-Löfdahl huvudtalare.

Hon trädde in i riksdagen så sent som i juni som ersättare för Tobias Krantz, som i sin tur ersatte Lars Leijonborg.
Hon berättade om hur det är att vara kvinnlig politiker och då framförallt riksdagspolitiker samt att komma in under pågående mandatperiod.
39-åriga Emma Carlsson-Löfdahl är bosatt i Eksjö och nygift varför hon tillbringar sin fritid på makens gård i Österbymo. Hon började med politiken för 21 år sedan och har varit kommunpolitiker i 15 år. Under de senaste sju åren även aktiv i Landstinget.
Hon brinner för de sociala frågorna och sitter därför i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Bevan Berthelsen


Jacob Cernevall i helsvart föreställer ”Liemannen”. Helen Herbst en mumie. Malina Herbst och Filippa Hansson. Foto: Bevan Berthelsen

09-11-11

Scoutkåren ordnade Halloween-hajk i Ekbergsparken

Många föräldrar och barn samlades vid scoutstugan i Ekbergsparken för en Halloween-hajk under fredagskvällen förra veckan. Tur med vädret hade man också då eftermiddagens regnande upphörde strax innan.
Annelie Johansson berättar att vid den riktiga Halloweendagen är många av barnen bortresta och därför arrangeras det en vecka senare.
– Det är nu andra året som vi ordnar det här. Tidigare hade vi Halloween och tomtevandring i samband med Luciafirandet.
– Ungarna tycker att det är kul att klä ut sig och vi vill ge dem en rolig hösthajk. Dom mindre åker hem halv nio medan de större stannar kvar ett tag till, säger Annelie.

______________________________________________
Halloweenfirandet spreds från USA till Sverige i början av 1990-talet. Det började i Stockholm 1991 då skämtaffären Buttericks genomförde en stor festival och sålde Haloweentillbehör. 1992 kom firandet till Göteborg och 1993 var även Malmö med. Sedan 1995 har det blivit en tradition i Sverige.
Halloween firas alltid den 31 oktober och ska inte förväxlas eller blandas ihop med den kyrkliga ”Alla Helgons Dag”. Den senare kan infalla mellan den 31 oktober till den 6 november beroende på årtalet.
Den kommersiella handeln har tacksamt tagit emot detta nya firande och halloweenfirandet i Sverige omsätter i dag över en miljard kronor!
____________________________________________________

Bevan Berthelsen


09-08-05

Placera klockare Johanssons två stenstolpar på Klockareplan!

Klockare Johannes Johanssons två stenstolpar, som nu står nere vid Stadshuset, borde efter rengöring, flyttas upp till nyutnämnda ”Klockareplan”.
Den båda stenarna med inskriptioner stod tidigare utanför hans bostad på Storgatan 21. På 60-talet byggde man om och tog bort förgårdsmarken utefter Storgatan och de båda stenarna placerades nere vid Stadshuset.
Det här förslaget vore ett sätt att hedra klockare Johannes Johansson, som själv högg ut de båda stenstolparna med de tänkvärda inskriptionerna.

Tisdagsakademin i Tranås

En av texterna på de båda stenstolparna lyder:

Tänka fritt är stort
Tänka rätt är större
Stora tankar mogna sakta


09-07-15

Frida Moberg samlar pengar till sitt bröllop

Frida Moberg ska gifta sig den 8 augusti. I lördags var hon ute på stan och sålde ”Viagraklubbor” för att få ihop lite pengar till sitt bröllop. Här får Knud Johansen en kram för att han bidragit med en slant.
Efter giftermålet är det efternamnet Hjelmquist som gäller.

Bevan Berthelsen


Johannes Döparen, fresk av den italienske 1500-talsmålaren Pinturicchio.

09-06-24

I dag onsdag är den riktiga midsommardagen


I dag onsdag (09-06-24) är det egentligen den riktiga midsommardagen. Den firades alltid tidigare den 24 juni till minne av Johannes Döparens dag.
År 1953 bestämde emellertid klåfingriga svenska byråkrater att midsommardagen skulle firas näraliggande veckohelg så att man kunde blåsa svenska arbetare på en röd helgdag.
Den här seden uppstod redan på 400-talet ungefär 100 år efter det att man börjat fira Jesu födelsedag som julhelg.
Man firar Johannes döpares dag just den 24 juni därför att han enligt Lukasevangeliet föddes sex månader före Jesus. Att det inte blev den 25:e berodde sannolikt på att den romerska kalendern räknade datum med utgång från första dagen i den kommande månaden.
Varför inte ta och slå till med sill och färskpotatis även denna riktiga midsommardag – nu med strålande sommarvärme, som ju liksom hör midsommaren till.

Bevan Berthelsen