2009-06-03

 

Regnig sommar om skatorna bygger högt – eller är det tvärtom?

 

Vem är bäst på att sia om sommarens väder? Skatorna eller väderexperterna. Om skator bygger högt blir det en regnig sommar…eller?

Se sistasidan


Det har i alla tider spekulerats i att om skatorna bygger högt så blir det en regnig sommar.
En motsatt uppfattning är att de bygger högt när det blir en solig sommar.

DEN FÖRSTA SPEKULATIONEN grundar sig på att boet, med högt och luftigt läge, snabbt torkar upp igen mellan regnskurarna. Det höga läget gör också att när solen tittar fram värms boet upp snabbare.
Anhängare av den motsatta teorin menar att ett högt placerat skatbo ger svalka från vindarna mot den starka värmen från solen.
Skatan är en intelligent fågel, men frågan är om de kan förutspå sommarens kommande väder redan i april när de bygger sitt bo.
Det finns även skatpar som inte kan förutsäga den kommande sommarens väderläge och därför bygger sitt bo i två våningar. Sedan är det bara att flytta mellan våningarna allt efter den verkliga vädersituationen.
Expressens löpsedel i måndags lovar sol och kanonfint väder i tre månader framöver. Det ska bli intressant att i höst utvärdera hur det egentligen blev. Själv håller undertecknad på det listiga skatparet med ett bo i två våningar.

Det finns också listiga skator som bygger sitt bo i två våningar. Sedan är det bara att flytta mellan våningarna allt efter den verkliga vädersituationen. Foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

Expressens löpsedel i måndags lovar sol och kanonfint väder i tre månader framöver.

DEN TJUVAKTIGA SKATAN är ett känt begrepp. För ett par veckor sedan satt en dam i Motala i sin trädgård och njöt av en kopp kaffe då en skata landade på bordet och stal hennes mobiltelefon. Kvinnan polisanmälde skatan, men motalapolisen lade ner fallet.
En liknande händelse inträffade för några år sedan då ett sällskap fikat utomhus och sedan gått inomhus. Då en av dem senare skulle hämta sin kvarglömda mobiltelefon var den borta.
Någon föreslog att ringa upp numret och vädja till tjuven att lämna tillbaka telefonen. Sagt och gjort, men ingen svarade. Däremot hördes ringsignalen från granntomten. Opålitliga grannar? När fikasällskapet begav sig dit visade det sig att ringsignalerna kom ovanifrån från ett skatbo i ett av grannens träd!

Bevan Berthelsen

 

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com