2009-06-10

Långtidsdömda lever klosterliv på Skänningeanstalten

Prästen Truls Bernhold, boende i Torpa kyrkby, är sedan 2001 andlig vägledare inom Kriminalvården. Foto: Bevan Berthelsen

Prästen Truls Bernhold, boende i Torpa kyrkby, är sedan 2001 andlig vägledare inom Kriminalvården. Han är pensionär sedan ett år tillbaka men tjänstgör fortfarande på Skänningeanstalten, som ligger på gammal klostermark.

NÄR FRINNARYDS Kyrkobröder höll våravslutning ute i Djurafall i Linderås förra veckan var Truls Bernhold hedersgästen och drygt 30 åhörare hade samlats i stugan ”Backen” för att lyssna på honom.
Det skånskklingande namnet Truls beror på att han kommer från Teckomatorp i Skåne. Han bor med frun i Torpa kyrkby och 95-åriga svärmor Rut bor fortfarande kvar på Hestra gård.
Truls Bernhold har ett förflutet som missionär i Liberia och stiftsadjunkt i Karlstad.
– Det hela började 2001 med klosterprojektet i Kumla. Från början tänkte man starta en folkhögskola. Jag har aldrig varit intresserad av sammanträden, administration och liknande så det här med skolundervisning trodde jag inte på. I stället blev det klosterprojektet där långtidsdömda fångar från hela landet kan söka andlig vägledning och lära sig att påverka och förändra sin syn på livet genom att delta i ett 30-dagarsretreat, berättar Truls.

DET ÄR KRIMINALVÅRDEN som driver den här verksamheten eftersom den hjälper dom här långtidsdömda killarna att ompröva sina liv. Killarna inser att de måste ta ett större ansvar för sig själva och att de inte kan skylla på någon annan. Ingen annan styr hur jag mår i morgon.
– Jag hade aldrig tidigare varit i ett fängelse, men i England levde jag tidigare i ett retreat i 30 dagar under total tystnad. I den tystnaden talade röster till mig och jag tänkte inte på vare sig makt eller pengar. Det var själva grunden till den här verksamheten på Kumlaanstalten och den drivs utan att Svenska kyrkan har någonting med den att göra.

TRULS BERNHOLD berättade om en av killarna, som begått ett mycket grovt brott, att när han kom in i klostret fick han gå igenom och lyfta upp och känna allt han hade gjort. Han fick lägga fram allt i stället för att förneka det.
– Vi eldar ute på fängelsegården där vi eldar upp våra synder. 130 killar har nu genomgått det här. När de kommer tillbaka till sina fängelser är de helt förändrade och dom här ”klosterbröderna” påverkar i viss mån sina medfångar.
– De som får delta i den här verksamheten har långvariga straff och de bör ha suttit av tre till fyra år av sina straff innan de är mogna för det här alternativet. Att genomgå en sådan här retreat är ganska påfrestande men ännu har ingen av dem hoppat av säger. Först får de dock genomgå en fyradagars provperiod, säger Truls.

På Skänningeanstalten har man byggt ett hus tillägnat Sankta Ingrid, som invigdes 4 december förra året. Foto: Privat

SKÄNNINGEANSTALTEN ÄR nu efter ny- och tillbyggnad en av Sveriges största fängelser med inriktning på behandling. Här har man öppnat en unik klosteravdelning med sex platser för intagna som deltagit i klosterverksamheten på Kumlaanstalten. På Skänningeanstalten kommer deltagarna att leva kommunitetsliv i bön och arbete. Här har man byggt ett hus tillägnat Sankta Ingrid, som invigdes 4 december förra året. Det är hopbyggt med den villa som är bostad för de sex bröder som genomgått sin 30 dagars retreat och nu vill ha en fortsättning i denna anda. Som pensionär arbetar Truls nu tre dar i veckan med den här nya verksamheten.
– Vi är liksom klosterbröder och vi hälsar på våra Birgittasystrar i Vadstena och andra klosterbröder hälsar på oss då och då. Efter detta kan dom här skötsamma killarna gå vidare till familjehem som till exempel Mariagården i Vadstena.
- Birgittaorden beslutade att ställa upp som huvudman för vistelsen där med bland annat skapandet av kontaktnät.
Bland solskensberättelserna ute i Djurafall måste denna nämnas:
Femtioårige Harry fick för första gången i sitt liv uppleva att han var en vanlig ”Harry” och inte en före detta kriminell. Det hände när han eskorterade Truls svärmor till valborgsmässoelden ute i Torpa då alla kom fram och tog i hand och hälsade.

TRULS BERNHOLD AVSLUTADE kyrkobrödernas våravslutning med följande tänkvärda ord:
– I kväll har jag fått vara med i något som är ”den sanna kyrkan”. Det är en stor glädje och det är något som man numera sällan får vara med om i de svenska församlingarna.
– Kom som du är och var som du är! Är det inte sådant vi längtar efter?
-En god gemenskap där vi får mötas som människor.

Bevan Berthelsen 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com