2008-12-10

 

Med varmluftsballong från Vireda till Linderås

Varmluftsballongen speglar sig här i Mosserydssjöns vattenyta. Foto: Bevan Berthelsen

 

Boulevards utsände följde med, på marknivå, vid en av säsongens sista ballongresor i november.
Uppstigningen gjordes i Viredaholm och landningen skedde en timma senare i Kapela by.

Att resa med varmluftsballong är en spännande upplevelse och ett minne för livet. Piloten eller aeronauten Bengt Gunnarsson från Grenna Ballongresor berättade att är det varmluften som ger ballongen lyftkraft och vinden som ger fart och riktning. Kan man tänka sig ett mer fantastiskt sätt att utnyttja fysikens lagar! Första uppstigningen brukar bli en sällsam upplevelse. Fylld av spänning, en del dramatik och otroligt fascinerande.

-För oss ballongpiloter, eller aeronauter som vi också kallas, ligger charmen kanske mer i att med hjälp av ballongen och våra kunskaper om väder och vind göra det bästa av naturens förutsättningar. Ta vara på vindarna. Flyga så skickligt som möjligt och ge våra passagerare en upplevelse de aldrig glömmer.

– Startplatsen bestäms någon timma innan uppstigning skall ske. Detta för att jag skall ha tillgång till den senaste väderrapporten och kunna planera färden efter den. Tiden i luften är ca en timma. Med förberedelser och resor till och från mötesplatsen så tar det hela normalt fyra timmar. Varje ballongfärd är ett äventyr i sig själv, och var landningen kommer att ske vet man inte eftersom vädret är föränderligt.
Av säkerhetsskäl flyger vi inte när det regnar eller är dålig sikt eller när det finns risk för åska eller turbulens. En annan säkerhetsgräns är när det blåser mer än 10 knop, det vill säga fem sekundmeter.
Ballongen tar elva passagerare och före starten i Viredaholm gick Bengt Gunnarsson igenom säkerhetsföreskrifter och praktiska råd inför landningen. Tidigare har de fått rekommendationer om oömma och lediga fritidskläder samt oömma skor, stövlar eller kängor. Handskar är alltid bra att ha. En keps kan också vara bra för att minska värmestrålningen från gasolbrännaren. Det är inte kallare där uppe än på marken.

Bevan Berthelsen

Sedan ballongen fyllts med luft värmer Bengt Gunnarsson upp den med gasolbrännaren.

I startskedet håller folk fast i ballongkorgen så att ballongen inte ska ge sig iväg för tidigt.

Skymning över Linderås och läge för landning.

Ballongen landar i Kapela by och passagerarna har fått en oförglömlig upplevelse.

Åskådare och passagerare hjälper till att styra upp ballongen och korgen till den väntande följebilens släpvagn.

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


Ett gott skratt förlänger livet! Klicka här för den särskilda länksidan TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG