2008-10-08

 

Jörgen Wågenbergs samling – eldorado för entusiaster

Motorveteraner från Värnamo imponerades

Att klämma in fyrtio personer i ett redan halvfullt garage var inte lätt. Det fick ske i omgångar. Foto: Bevan Berthelsen

En motordriven rollator väckte också en hel del uppmärksamhet bland de många besökarna.

Under lördagen stannade en stor buss utanför Jörgen Wågenbergs villa på Framnäsgatan. Drygt 40 intresserade medlemmar från Värnamo Motorveteraner steg av för ett länge planerat besök.

Jörgen var inte hemma eftersom han befann sig på Gotland där Tranås Manskör framträdde. I stället tog Bosse Dahlström hand om besökarna och guidade dem runt i samlingarna bland alla mopeder, specialbyggen och påhängsmotorer.
Att klämma in fyrtio personer i ett redan halvfullt garage var inte lätt. Det fick ske i omgångar medan Kerstin Wågenberg visade de väntande runt till övriga två avdelningar med påhängsmotorer.
En modern påhängsmotor har utvecklats av Jörgen. Själva motorn finns på trädgårdsredskapet Mantis och här har han gjort själva konstruktionen så att den kan appliceras på en vanlig cykel. En sitter till exempel på en 14 kg tung hopfällbar cykel för under 2000 spänn och både cykeln och motorn ryms i en resväska.
Mantismotorn finns också som drivkälla på en rad andra konstruktioner hos Jörgen. Till exempel små bilar, som barn själva kan ratta omkring med på avspärrat område. En motordriven rollator väckte också en hel del uppmärksamhet bland de många besökarna.


Jörgens specialité är så kallade påhängsmotorer. Dessa utvecklades och kom i bruk i början av 1950-talet. De kallades ibland för vägens aktersnurror och var föregångarna till de riktiga mopederna. Nestorn bland dem alla var och är fortfarande den svenska KULI-motorn. Två sådana rariteter finns givetvis i Jörgens samling.
Värnamo Motorveteraners ordförande Ulf Johansson var mycket nöjd med besöket. Föreningen startade år 1977 och har i dag 120 medlemmar, varav en hel del har just gamla mopeder och påhängsmotorer som intresse, berättar han för Tranås-Posten.
Efter det lyckade besöket hos Jörgen Wågenberg for alla vidare till Moped och Motorcykelmuseet som ligger mellan Vireda och Örserum.

Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


 Bosse Dahlström tog hand om besökarna och guidade dem runt i samlingarna bland alla mopeder, specialbyggen och påhängsmotorer.


Några extrabilder som inte var med i pappersupplagan: