2008-06-11

 

Sölve hemlig gäst på cirkelavslutning

– Jag är fullständigt fascinerad av Malte Liewen Stierngranat, sade Sölve Carlsson och berättade engagerande om mannen som gjorde vad som föll honom in. Foto: Bevan Berthelsen

 

I 17 år har en ABF-cirkel läst om Frinnaryds socken. Inför vårens omgång beslutade man sig därför för att vidga intresseområdet. Det blev Lommaryds socken eftersom den har en naturlig anknytning till Frinnaryd.

VID AVSLUTNINGEN i bygdegården i torsdags förra veckan, fanns den verklige kännaren av Stierngranathistoriken 71-årige Sölve Carlsson, från Stjärneborg, på plats.
– Jag är fullständigt fascinerad av Malte Liewen Stierngranat, sade Sölve Carlsson och berättade engagerande om mannen som gjorde vad som föll honom in.
Malte och hans bror fick studera i Linköping, men vad för sorts examen de tog vet vi inte.
Brodern fick åka till Amerika och Malte tog detta ganska hårt. Han var förlovad med en flicka, men trots detta låg det en morgon en lapp på köksbordet med texten ”Kommer inte hem förrän jag fått tag i en rik flicka”.
Väl framme i USA köpte han sig en ingenjörstitel och fick jobb på ett kraftverksbygge med 60 man under sig. 1905 gifte han sig rikt och flyttade in i en flott villa med sex tjänstefolk. Sedan följde flera fruar och han fick stämpeln ”mannen som levde på förmögna kvinnor”.

Historien om Malte Liewen Stierngranat är lång och fascinerande. Anebyjournalisten Göran Engström skrev boken ”Mannen som gjorde vad som föll honom in” och Mats-Olof Hellberg i Tranås har också gjort en videofilm om denne märklige man.

Förra året bildades Föreningen Stierngranats Museer, med hans Karlsson, som ordförande för att just specialisera denna verksamhet och frigöra den från hembygdsföreningen i Lommaryd. Aneby kommun äger samlingarna men gravpyramiden förvaltas av kyrkan. Ett stort teaterprojekt om Malte är också igång och får premiär nästa år.

Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com