2008-12-29

 

Syförening i Tranås firade 40-årsjubileum

Syföreningen ”Sjuklubben” i Tranås består av Isabella Karlsson, Siv Arvidsson, Anneli Johnsson, Ingegerd Gustavsson och Aino Lindh. Foto: Bevan Berthelsen

 

Syföreningar sammankopplas oftast med en verksamhet inom det kyrkliga där tiotusentals kvinnor, i olika syföreningar, samlas varje månad. De handarbetar, samtalar och ger oftast genom försäljning av sina alster pengar till bland annat ”den yttre missionen”.

DET HANDLAR DÄRFÖR i viss mån om fattigdomsbekämpning i olika former här i Sverige och i utlandet.
Handarbetandet är numera endast en ursäkt för att komma ifrån och kunna träffas. Det viktiga är själva gemenskapen. De som inte kan handarbeta, till exempel på grund av dålig syn eller ointresse kanske bakar eller kokar sylt och saft för att dra in pengar till verksamheten.

DET FINNS OCKSÅ andra sorters syföreningar helt utanför den kyrkliga sfären. I Tranås har vi en som i år kunde fira fyrtioårsjubileum. Den här syföreningen består av Isabella Karlsson, Siv Arvidsson, Anneli Johnsson, Ingegerd Gustavsson och Aino Lindh.
– I början var vi sju tjejer och kallade syföreningen för ”Sjuklubben”. Senare när vi skulle ha ett kontonamn i banken var vi sex stycken och föreslog då namnet ”Sexklubben”, men det gick inte banken med på. Det fick bli Sjuklubben, berättar Siv.
– Vi som sitter här har hållit på i 40 år nu. Förr sydde vi mycket till våra egna barn och det blev aldrig något ekonomiskt överskott i själva föreningen, säger Ingegerd.
De fem damerna berättar att förr reste vi ända till Tyskland och Prag, men nu blir det bara kortare utflykter. Det viktiga är den sociala kontakten i vår gemenskap. Förr var detta ännu viktigare då vi hade barnen och inte kom ut så ofta så därför träffades vi varannan vecka. Nu blir det en gång i månaden. Ingen av oss är religiös.

Många kanske minns Ulf Peder Olrogs ”Syföreningsboogie”, som sjöngs in av Margareta Kjellberg, men som slog igenom ordentligt med Charlie Norman år 1957.

Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com