2008-04-09

 

Potatisdag på Rås gård

Potatisodlaren Torvald Fälth och Berit Drugge från Tranås Trädgårdssällskap med en fantastisk potatissallad. Foto: Bevan Berthelsen

 

Inte mycket folk, men de som kom fick sitt lystmäte om potatisar. Sju lokala marknadsknallar stod mest ensamma och spanade efter kunder.

KLOCKAN ELVA i lördags (08-04-05) startade potatiskännaren och potatisodlaren Torvald Fälth sitt första, av två, föredrag – förra året odlade han 308 olika sorter!
Knappt 20 intresserade lyssnare hade bänkat sig och lotsades kunnigt och engagerande in i potatisens liv och historik.
Mellan 1891 och 1900 odlades potatis på 157 600 hektar i Sverige och man skördade 8 ton per hektar.
Idag odlar man på 32 000 hektar och får ut 35 till 40 ton per hektar med hjälp av handelsgödsel, kemikalier, bevattning och moderna maskiner.

I växthuset fanns ett helt långbord med ytterligare potatissorter utställda.

Här ses barnen Kajsa, Elvira och Ola, Elviras mamma Maria Ljungdahl. T.h.Ulla Thulin, som lärde ut tekniken med potatistryck.– Man kan se om en potatissort är äldre. Har den djupa ögon är den 150 år eller äldre. ”Gammal Röd” är 284 år och samma potatis har 52 olika namn. Dit hör ett par sorter från våra trakter ”Visingsö Röd” och ”Rökinge” också från Visingsö.
– ”Gammal Röd” ska kokas med skalet på och ätas med löksås, sade Torvald Fälth.
Bland gamla potatissorter som visades upp fanns till exempel ”Farfarspotatis”, Rysk Blåöga”, ”Svart Valdres” (från Finland), ”Norska Röda”, ”Snöboll” och ”Pimpernell”. Den senare odlade undertecknad i många år eftersom den var speciellt god.
Det finns också potatis som är helt genomfärgad inuti till exempel i blått eller rött. De ovanliga färgerna kan sätta piff på en potatissallad. Bästa sättet att lära mer om de omtyckta knölarna är att låna någon av de många potatisböcker som finns.
– Jag har en sort som tål nattfrost, berättade Torvald. Jag fick den av en koloniodlare i Kalmar och jag döpte den till ”Kalmar Röd”. När all annan potatis frusit ner står den ensam kvar i full blom! Den är helt okänd hos Nordiska Genbanken.
– Man ska aldrig äta potatisar anonyma. Det är viktigt att veta vad en god potatis heter så att man kan köpa mer av samma sort, ifall man inte odlar själv, avrundade Torvald Fälth.
Därefter var det dags för åhörarna att avsmaka en fantastisk potatissallad och en ljuvlig potatisgratäng.
I växthuset fanns ett helt långbord med ytterligare potatissorter utställda. Där kunde även barnen få lära sig, av Ulla Thulin, hur man gör vackra potatistryck på papper av råa potatisar som delats mitt itu.

Bevan BerthelsenMassor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com