2008-10-01

 

Celebert besök i Löfstadskyrkan
Ryska hjärtan fängslade åhörarna

Skådespelerskan Marika Lagercrantz och Mårten Falk på gitarr bjöd på rysk poesi och gitarrmusik med programmet ”Ryska hjärtan” i Löfstadskyrkan i söndags. Foto: Bevan Berthelsen

Skådespelerskan Marika Lagercrantz och Mårten Falk på gitarr bjöd på rysk poesi och gitarrmusik med programmet ”Ryska hjärtan” i Löfstadskyrkan i söndags.

MED DET HÄR PROGRAMMET förflyttades vi till 1800-talets Ryssland, där det vackra och ömsinta i landets litterära och musikaliska skapande stod i fokus.
Marika Lagercrantz öppnade med att berätta lite om sin uppväxt i Solna med stor humor. Av sin mor fick hon ibland på mornarna höra: ”Upp och hoppa, ligg ej och dra dig för när du blir gammal ska ryssen ta dig”
När hon senare väckte sin far Olof Lagercrantz med samma ramsa blev han ganska bestört eftersom det hände under den tidsperiod som kallades ”Det kalla kriget”
Hon läste texter av de ryska författarna Alexander Pusjkin, Osip Mandelsjtam, Anna Achmatova och Vladimir Majakovskij samt texter av sin far, Olof Lagercrantz.
Mellan uppläsningarna spelade Mårten Falk på en 8-strängad gitarr, stämd som den 7-strängade så kallade ryska gitarren. Vi fick höra musik av bland annat Nicolai Alexandrov, Michail Vyssotskij, Sergej Orekhov, Nicolai Alexandrov och Sofia Gubajdulina.

GITARRISTEN MÅRTEN FALK har grävt i en bortglömd skattkista, det vill säga all den 1800-talsrepertoar som skrevs i Ryssland och andra östländer för den speciella sjusträngade gitarr som var populär på den tiden. Det mesta av denna vackra och virtuosa musik har aldrig tidigare hörts i väst. Med sin finstämda teknik och uttrycksfulla spel fångade han publiken direkt.
Mårten Falk spelar på en 8-strängad gitarr, stämd som den 7-strängade så kallade ryska gitarren. Den har nästan varit bortglömd men har bevarats bland den zigenska befolkningen.
– Det är en sjusträngad gitarr där jag lagt till en åttonde sträng, berättar Mårten Falk för Tranås-Posten under pausen.
Han är en av Sveriges mest erfarna och mångsidiga gitarrister och har nyss givit ut CD: n "Russian Romantics Reborn" med den här musiken.

Åhörarna njöt i fulla drag av uppläsningarna varvade med aldrig tidigare hörda romantiska mästerverk för gitarr.
Det var en bortglömd musikskatt som vi fick ta del av i Löfstadskyrkan och kombinationen gitarrmusik och lyrik var något som gick hem hos publiken.INGER JOHANSSON VID Smålands Musik och Teater är producent för den här musikcaféserien som omfattar åtta olika program som turnerar i vinter i hela länet. Det hela avslutas med ett framträdande av Tranås Storband som ska ge en konsert i Holavedsskolans aula den 26 april.
Kultur och Fritid har köpt in hela serien av Musikcaféprogram och vid söndagens bejublade program stod också studieförbunden ABF och Vuxenskolan som medarrangörer.

Bevan Berthelsen

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com