2008-10-15

Intressant fotoutställning i Gripenberg

 

Eivor Johansson och Kerstin Lindsten, som inte har Internet, var mycket nöjda med initiativet med de 64 laminerade fotografierna. Foto: Bevan Berthelsen

I söndags ordnades en uppskattad fotoutställning i byastugan i Ådala med bilder från 1929 till fram i dag. Närmare 30 personer trängdes, fikade och pratade minnen omkring bilderna.

KENNETH CASSEGÅRD, som också sköter föreningens hemsida, www.gabyalag.com, hade kopierat upp och laminerat de 64 foton som nu finns på hemsidan. Bland annat för att, framförallt äldre, som inte har Internet skulle kunna ta del av det unika bildmaterialet.
– Jag hade tagit flygbilder på Gripenbergs samhälle och på årsmötet bestämde vi att ordna en fotoutställning i byastugan. Utöver flygfotona skulle vi komplettera med gamla foton från trakten.
– Det gick ganska bra och folk ställde upp med både vykort och foton ur sina privata album, berättar Kenneth för Tranås-Posten.
Eivor Johansson och Kerstin Lindsten, som inte har Internet, var mycket nöjda med de laminerade fotografierna som under fikapausen studerades i detalj i olika grupper där olika minnen och berättelser kom fram.

”SNICKAR-PELLE” fanns på ett foto, men vad hette han egentligen? Eftersom han platsar i den smek- och öknamnslista som bland annat Tisdagsakademin sammanställer så frågade jag runt.
Till slut kom en av seniorerna på det – han hette David Pettersson.
Det ena ger det andra och två tidigare okända smeknamn dök också upp: ”Jösse Dorm” och ”Strånningen”.
Den aktiva föreningen Gripenberg-Ådala Byalag har i dag 95 medlemmar och nästa evenemang blir en pubkväll med karaoke i byastugan den 15 november.

Bevan Berthelsen

Kenneth Cassegård med ett par av de 64 fotografier som visades i Ådala byastuga.

 

”Snickar-Pelle” fanns på ett foto, men vad hette han egentligen? Jo, namnet var David Pettersson.

 

 Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com