2008-03-12

 

Ny serie av gamla bilder visas

 

Förutsättningen är att Lennart Rydin får fortsätta med detta arbete och att Tranås kommun ror det hela i hamn så att denna kulturskatt bevaras och görs tillgänglig för framtiden. Foto: Bevan Berthelsen.

Om ni känner igen personen på bilden kontakta personalen. Ja, så står det under en del av de fotografier som nu visas på Eriksbergsmuseet.
Den här utställningen som pågår till den 29 mars är den tredje under den senaste tiden. Den innehåller torg- och marknadsbilder, personer, sport och transportfoton av fotograferna Nils Pettersson, Sten Jaginder, Ernst Axfors och Bror Johansson.
Här kan vi se Jaginders foton av de bussar som trafikerade tranåstrakten förr, originella tranåsbor från förr och till exempel Hylands Hörna i skidbacken år 1972. Två bilder av vedsågare Asp med sitt självgående vedkapsekipage väcker fina minnen.
Att vi idag kan få se dessa bilder och blicka tillbaka och minnas beror på att kulturnämnden för över två år sedan anställde Lennart Rydin för att restaurera, katalogisera och efterhand förbättra och överföra dem till digitala foton.
Det är över 30 000 foton som donerats till Tranås kommun för att de ska kunna räddas och framförallt kunna visas i framtiden. Med dagens teknik ska vi framöver kunna koppla upp oss hemifrån till detta fotoarkiv.
Förutsättningen är dock att Lennart Rydin får fortsätta med detta arbete och att Tranås kommun ror det hela i hamn så att denna kulturskatt bevaras för framtiden.

Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com