2008-10-15

 

Föredrag på Stadsbiblioteket i Tranås
El Camino - pilgrimsvandring i Spanien

Pilgrimssnäckan har blivit symbolen för El Camino och den hänger på de flesta av vandrarnas ryggsäckar, berättade Inger Dejke. Foto: Bevan Berthelsen

Inger Dejke från Ljungskile gästade Tranås Stadsbibliotek förra veckan och berättade om sin pilgrimsvandring.
El Camino betyder vägen och den här 80 mil långa leden går från Pyrenéerna i norra Spanien och söderut till Santiago del Compostela.

DET HÄR ÄR EN GAMMAL vandringsled, men intresset tog fart under 1970-talet. År 2004 var det 180 000 som gick, varav 2 500 var skandinaver.
I oktober förra året gick Inger tillsammans med sin man pilgrimsleden. Hon berättade att senhösten är mest lämplig eftersom det då inte är så varmt. Ungefär 60 procent är spanska pilgrimer.
Man bör träna hemma innan man ger sig iväg, till exempel med fjällvandringar. Det är viktigt att ha med sig egna väl ingådda vandringskängor, men det viktigaste är att inte bära med sig mer packning än tio procent av kroppsvikten. Det händer faktiskt att folk dör under sin långa vandring.
– Vandringsleden är tydligt skyltad och med enkla logement för övernattning och man får en stämpel på varje sådant man övernattat. Man ska ha vatten och mat med sig som räcker hela dagen och varje dagsetapp är ungefär åtta timmar, men man stannar då och då för att dricka vatten och vila. Pilgrimssnäckan har blivit symbolen för El Camino och den hänger på de flesta av vandrarnas ryggsäckar, berättade Inger.
Motivet att gå denna långa pilgrimsvandring varierar. Det kan vara sportupplevelse- men ofta är det kultur-, andlig-, natur- eller kroppslig upplevelse. Många går också av religiösa skäl.
Det finns ett halvdussin böcker av olika författare som på olika sätt försöker beskriva sina egna motiv och upplevelser av El Camino. Bland dessa finns svenskan Agneta Sjödin och den amerikanska skådespelerskan Shirley MacLaine och de flesta finns på biblioteket i Tranås.

INGER DEJKE gjorde också flera historiska återblickar på helgon och andra, från 800-talet och framåt, som vandrat. Man kunde till exempel sona sina egna synder genom att vandra. En del trodde att de kunde slippa skärselden genom att vandra hela sträckan. Pilgrimsvandring finns i många religioner och är således inget kristet påfund.
-Fjällvandringar är ett substitut för riktiga pilgrimsvandringar anser en del. Trots detta anordnar bland annat Abisko Turiststation pilgrimsvandringar med medföljande präst och de är alltid fulltecknade, sade Inger.
Inger Dejke visade också egna färgfoton från sin pilgrimsvandring och de drygt 25 åhörarna tycktes mycket nöjda med kvällen.
Tranåsbon Tony Andersson gick själv El Camino förra hösten och den 29 oktober berättar han om sina egna upplevelser hos Livsfilosoferna.

Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com