2008-08-20

Biodlingens dag innehöll mer än regn

Per-Arne Magnusson och Roland Fingalsson stod och tappade upp nyslungad honung och berättade att den är flytande i två till tre veckor. Foto: Bevan Berthelsen

 

I söndags (08-08-17) genomfördes ”Biodlingens dag” och Tranås-Posten fanns då på plats vid Södra Vedbo Biodlarförenings bigård i Kvarnarp utanför Eksjö.

DET REGNIGA VÄDRET hindrade inte att närmare 200 dök upp för att köpa lokalt producerad honung, grilla korv, fika och gå en tipspromenad medan Erik Eklund underhöll med dragspelsmusik.
Per-Arne Magnusson och Roland Fingalsson stod och tappade upp nyslungad honung och berättade att den är flytande i två till tre veckor. Sedan kanderar den vilket betyder att honungen stelnar och den måste således tappas upp i de mindre burkarna dessförinnan.
Har man en honungsburk som kanderat kan man ställa ner den i 35-gradigt vatten och sedan röra om den ljumma honungen så blir den mjuk.
– Försommaren och sommaren har varit fin och gav en bra skörd. Sedan får vi se hur det utvecklar sig eftersom den omtyckta ljunghonungen dras hem av bina i slutet av augusti. Det måste då vara en dagstemperatur på över 18 grader annars kommer inte bina åt nektarn, berättar Per-Arne.
På frågan om Warroakvalstret, som kan gå hårt åt bisamhällena, säger han att biodlarna nu lärt sig att hålla efter detta bikvalster.
Kuporna behandlas oxalsyra, som är miljövänligt och finns i bland annat i rabarber. Kvalstren tål inte detta, men bina påverkas inte alls.
Föreningen har ett 60-tal medlemmar och disponerar sedan många år Ängsstugan ute i Kvarnarp. Även den gångna vintern har man haft en nybörjarkurs i biodling vilket gör att yngre biodlare kommer med i föreningen.

Ett stenkast från Ängsstugan ligger FOBO: s (Föreningen Organsisk Biologisk Odling) stora visningsträdgård, som har öppet varje dag. Årets tema är ”Klimatsmart trädgård”, berättar Eva Ekenberg.Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


 

 


Birgitta Blomkvist från Aneby höll föredrag och informerade om KRAV-märkt och nyttig mat.

Hittills bra säsong för biodlare.

BIRGITTA BLOMKVIST från Aneby höll föredrag och informerade om KRAV-märkt och nyttig mat.
– Konsumenterna har blivit mycket mer intresserade av de farliga tillsatserna i livsmedlen nu. När jag startade Mylla Skafferi & Förrådi Aneby för fyra år sedan var intresset för sådana frågor mer ljumt, sade Birgitta.
Ett stenkast från Ängsstugan ligger FOBO: s (Föreningen Organsisk Biologisk Odling) stora visningsträdgård, som har öppet varje dag.
– Årets tema är ”Klimatsmart trädgård”, berättar Eva Ekenberg. Besökarna strosar omkring med paraplyer, men njuter i fulla drag av de välansade odlingarna.
– Stora grupper kan boka in speciellt guidade visningar och i år har vi haft många besökare även från Danmark och Tyskland.

Bevan Berthelsen