2008-03-05

 

Säkra spelmän på Åke UFO´s 21:a stämma

Totalt besökte ett 70-tal Åke UFO: s 21: a spelmansstämma i Hembygdsgården i lördags.

En leende Åke UFO nickar åt alla som efterhand droppar in genom dörren i Hembygdsgården till lördagens spelmansstämma som var den 21:a i ordningen.

DET HELA BÖRJADE när han fyllde sextio och i måndags fyllde Åke 81 år. Av praktiska skäl är spelmansstämman alltid förlagd till närmaste veckohelg med tanke på de långväga besökarna.
De mest långväga den här gången var Anja och Erik från Roskilde i Danmark där Åke kanske är lika känd som i Tranås. Där är han hedersmedlem i Roskilde Spelmanslag.

NYCKELHARPSSPELARNA, ett halvdussin, gick hem tidigt på kvällen då de inte brukar stanna så länge eftersom de spelar speciella låtar. Övriga kom och gick hela tiden till framemot midnatt. Då hade man spelat i nästan tolv timmar med spelmän i alla tre rummen.
Totalt besökte ett 70-tal denna 21: a spelmansstämman.
Som tidigare är inslaget av mycket unga blivande ”spelekvinnor” god, men det är sämre med pojkar. Återväxten är dock tryggad.
– Det är fina och säkra spelmän allihopa, säger en nöjd Åke UFO, iförd den vackra västen som bara används vid speciella tillfällen. Den broderades till Åke av en äkta gammal dalkulla för många år sedan.
Någon kallelse skickas inte ut. En handskriven lapp på ytterdörren meddelar att nästa års spelmansstämma går av stapeln den 7 mars 2009!

Bevan Berthelsen


Åkes tidigare spelmansstämmor under fem år finns också utlagda. Sök på mars månad för varje år.


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


 


Här är ryggen på den vackra västen som bara används vid speciella tillfällen. Den broderades till Åke av en äkta gammal dalkulla för många år sedan.

Den här dekalen sitter på många fiolväskor och liknande och gör på sitt sätt reklam för Tranås.