2007-02-14

 

Svårsläckt verkstadsbrand i Frinnaryd

På söndagseftermiddagen inträffade en brand i en verkstad i Frinnaryd. Branden var svårsläkt och på måndagen flammade lågorna upp igen. SIDAN 8

 

Vid halvfyratiden på söndagseftermiddagen (07-02-11) uppstod brand i en verkstadsbyggnad i hörnet Stationsgatan – Åbrovägen i Frinnaryd.
Branden blev svårsläckt och det tog flera timmar att komma åt ordentligt. Vid femtiden på måndagsmorgonen flammade elden upp igen, men kunde släckas snabbt,.

Det är en verkstadslokal på bakgården av det så kallade ”Fritzellska palatset” som började brinna på söndagseftermiddagen. Tranås-Postens utsände fanns på plats åtta minuter efter larmet och efter ytterligare 12 minuter fanns den första brandbilen från Aneby framme.
Ägaren Magnus Westher hade då, förutseende nog, redan rullat ut en migsvets med tillhörande gastub innehållande koldioxid. Denna gas är inte eldfarlig men själva gastuben innebär en explosionsrisk vid upphettning.

Svårbekämpad brand
Vid första anblicken såg verkstadsbyggnaden ut som den värsta ångbastu. Vit rök vällde ut ur alla springor och håligheter runtom utefter takfoten. Inga eldslågor syntes till och alla fönsterrutor var hela.
Tre rökdykare gjorde sig därför klara att gå in i byggnaden för att lokalisera brandhärden.
Det visade sig då att det brann mellan innertaket, som bestod av gipsskivor, och själva yttertaket av stålplåt. Byggnadens väggar består också av korrugerad plåt.

Framförallt taket fick omfattande skador vid verkstadsbranden i Frinnaryd.

Räddningschefen i Aneby, Tommy Gustafsson, säger att brandorsaken sannolikt beror på någon spricka i skorstenen.

 


Fler brandbilar rekvierades
För att komma åt elden under yttertaket fick man rekvirera en stegbil från Eksjö så att man kom åt att lyfta av en del av takplåtarna.
I inledningsskedet fanns således två brandbilar från Aneby samt ambulans och polis.
Utöver stegbilen från Eksjö fick man också tillkalla förstärkning från Tranås.
Efter mer än två timmar var elden, som också spridit sig till mellanväggarna släckt.

Flammade upp igen på måndagsmorgonen
Några brandmän lämnades kvar under natten för sedvanlig bevakning – och tur var det. Vid femtiden på måndagsmorgonen började det brinna igen i taket på norra delen av verkstadsbyggnaden. Denna eld kunde dock släckas snabbt.
Räddningschefen i Aneby, Tommy Gustafsson, säger att brandorsaken sannolikt beror på någon spricka i skorstenen. Verkstadsägaren hade under söndagen eldat i en gjutjärnskamin för att få upp värmen i lokalen. Utomhustemperaturen var på morgonen minus 20 grader.
Om det stora pådraget där även ambulans och polis ingår säger Tommy Gustafsson att det är standard vid sådana här utryckningar. Man vet ju inte i förväg vad som finns i de brinnande lokalerna.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com