2007-02-21

 

VINTERKUL PÅ RÅS GÅRD handlade det om i söndags. Många tog tillfället i akt och gjorde ett besök på vintermarknaden. Två riktigt levande och svullna snögubbar som gick omkring med varsin korg med isglass. Bakom maskeringarna dolde sig Anna Axfors och Hanna Palm. SIDAN 18


Välbesökt vintermarknad på Rås Gård

 

Söndagens vintermarknad blev lyckad med drygt 700 besökare. 326 betalande och resten barn under 12 år.
Temperaturen strax över noll grader gjorde också att tävlingen ”Vem bygger största snölyktan” kunde genomföras. Vinnare blev Valessa Nöjd med 1 meter och 83 centimeter.

Det gick åt en hel del ved hela dagen när Bo Hedebrant höll fyr i de två stora badtunnorna som innehöll 40-gradigt badvatten.

Många föredrog att fotvandra till vintermarknaden medan de bilburna fick parkera vid gården Knutingarp där de sedan fick åka vagn efter Claes Richardssons traktor upp till Rås gård.
Det hela startade klockan tio, men redan vid åttatiden ordnade Tranås Sportfiskeklubb med angelfiske på sjön Illern. Det pågick till 13-tiden och gav, enligt uppgift, lite småfisk men också ett par stora fina abborrar.
SOL hade ett litet Vasalopp på en km för barn upp till åtta år. Ett stjärtlappsrace lockade många, både barn och vuxna. Det fanns också en pysselverkstad för barnen.
Hela logen var full med marknadsknallar och de som inte fanns där stod utomhus. I de uppvärmda lokaliteterna fanns också många försäljare och konsthantverkare. Sarah Engström från Eksjö satt själv på plats och tillverkade sina vackra mobiler. Försäljningen gör att hon får ihop pengar till nytt råmaterial för sin hobbyverksamhet.

Dragspelskompaniet fick flytta in
I den stora och fullsatta matsalen var det kaffeservering och musikunderhållning av Claes-Jespers folkhälsoorkester. Det var premiär för det här lite speciella musiknamnet. Både Claes Lindell och Jesper Andersson arbetar inom Folkhälsorådet i Tranås kommun. De hade också hjälp av Jeanette Gustafsson från ”The Living Room Band”.
Klockan 13.30 skulle populära Dragspelskompaniet spela på logen. De hade blivit utlovade infravärme, men någon sådan fanns inte.
Instrumenten tål inte den fuktiga och kalla utomhusluften och det fick bli en snabb flytt till matsalens kaffeservering där de avlöste ”Claes-Jespers folkhälsoorkester” och kunde köra igång en halvtimme försenade.

Torghandlaren Rolf Petterson, i mitten, bjöd på grillkorv. Thomas Ljung och pappan Rolf Ljung låter sig väl smaka.

Levande snögubbar och badtunnor
Andra intressanta inslag var två riktigt levande och svullna snögubbar som gick omkring med varsin korg med isglassar. Bakom maskeringen dolde sig Anna Axfors och Hanna Palm. Annas mor Susann hade sytt upp de fantasifulla kläderna.
Utanför växthuset höll Bo Hedebrant fyr i de två stora badtunnorna som innehöll 40-gradigt vatten. Han berättade för TP att endast fyra personer vågat sig i.
– Normalt är det hela sällskap som hyr in sig. Då kan de också duka upp med mat och annat och ägna sig åt badandet en längre tid, sade Bosse.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Valessa Nöjd började sitt snölyktebygge med en ordentlig och hållbar bas att bygga vidare på. Allteftersom dagen gick blev hennes vinnande tävlingsbidrag 1 meter och 83 centimeter.

Sarah Engström från Eksjö satt själv på plats och tillverkade sina vackra mobiler.

Jeanette Gustafsson och Jesper Andersson i ”Claes-Jespers folkhälsoorkester” underhöll gästerna i matsalen. Claes Lindell fastnade inte på bilden eftersom det blev fullt sjå när Dragspelskompaniet skulle in.

 

 Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com