2007-04-11

 

Tranåssonen Ulf Hjertquist i Australien

Författaren i sin ”verkstad” i Brisbane. Notera skylten ”Allt är förbjudet” – tranåshumorn sitter kvar.

Skrev bok om sitt äventyrliga liv...

 

Ulf Hjertquist föddes 1932 i Tranås och växte upp i Piratenhuset på Storgatan 48 och på Nils Krummes gata.
I början av 1960-talet hamnade han i Kongo och ett par år senare inledde han sin karriär på Sveriges Television, som varade i 20 år. 1982 emigrerade familjen till Brisbane i Australien. En härlig plats, men där regnskogen nu vissnar i den svåra torkan.

I sin bok ”Antipodisk mosaik – Skrönor från världens ändar” börjar Ulf redan år 1953 med fem kapitel om sin äventyrliga tid som radiotelegrafist på olika tankfartyg. En fin och stimulerande berättarkonst och jag ler igenkännande.

Kongo, giftermål och TV
I flera kapitel berättar Ulf om sin tvååriga FN-tjänst på Kaminaflygbasens radiocentral i Kongo. En lyxbas som förföll undan för undan under inbördeskriget.
Vi skulle i den här svenska tekniker- och ingenjörsgruppen hjälpa FN att fixa något. Den summariska översikten, som sammanställts av Försvarets Utrikesavdelning gav inga ledtrådar. Ett land där man våldtog, mördade, lemlästade – ja till och med käkade upp varandra, skriver Ulf.
Sedan blev det giftermål med Karin och 1962 började Ulf som tevetekniker på Sveriges Television. Det var på den tiden då teveapparaten betraktades som en nymodig och otymplig apparat.

Slöseri med dyrbar tid
Paret skaffade en villa i Åkersberga där barnen växte upp. Ulf blev producent och träffade många av den tidens tevekändisar, som flera kapitel handlar om. Speciellt minns han inspelningen av den populära serien ”Söderkåkar”.
Efter sexton år satte sig Ulf ner en kväll och räknade ut att nästan ett helt år av dessa hade gått åt till att sitta i bilköer, buss eller tåg. Längden av arbetsresorna blev flera varv runt Jorden.
Vilket slöseri med dyrbar tid! Det fick inte fortsätta på det här viset, skriver han.

Började som bagare i Brisbane
Ulf ansökte om förflyttning till Norrköping och familjen bosatte sig i Söderköping. Tanken på att emigrera hade under tiden vuxit fram. USA var omöjligt men Australien öppnade sig efter en hel del besvärligheter.
1982 emigrerade familjen till Brisbane i Australien. Något tevejobb blev det inte för Ulf som nu var en mogen 50-åring.
Aldrig tidigare i mitt liv hade jag ens bakat en ynka liten bonnkaka. Nu hade jag fastnat i smeten och 16 timmars arbetspass var inte ovanligt. Men ju fler kunder vi lockade till oss dess mer tillfredsställande kändes det och omsättningen ökade, skriver Ulf.
Vi sålde även möbler, kopparföremål, tavlor och skandinaviska pryttlar av olika slag.
Om vi hade köpt en byrå för tusen kronor så prissattes den till lika många dollars – ett femfaldigt påslag!

Ulf Hjertquist med en skön hawaiianska.

En bok jag aldrig gör mig av med
Här ska inte redogöras för mer. Upplevelserna och de fängslande historierna är av hög berättarklass och måste insupas direkt från boken.
Boken innehåller också ett australiskt slanglexikon. Svenskar som besöker landet ”Down under” kan engelska. Utan dessa slanguttryck kan det vara svårt att förstå och uppskatta den udda aussihumorn. Till exempel Stairway to heaven betyder: maska på kvinnostrumpa.
Den här boken med 260 sidor ställer jag upp på min speciella hylla vars böcker jag aldrig tänker göra mig av med.


Bevan Berthelsen

 


Läs mer om Ulfs bok på den här länken


 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com