2007-03-07

 

20: e spelmansstämman när Åke Ufo fyllde 80

Många fick stå och spela eftersom det var knökafullt - och det är ju precis så det ska vara på Åke ufos spelmansstämmor.

 

Karin Johansson var med på den första spelmansstämman och kunde uppvakta Åke med en bildförstoring från den dagen med rimtexten: 20-åriga minnen är bra för våra sinnen.

Lennart och Karin Johansson på Åke ufos första spelmansstämma för 20 år sedan (Privatbild).

Så här mycket folk har det inte varit sedan jag fyllde sextio för 20 år sedan sade Åke ”Ufo” Gustafsson, när Tranås-Postens utsände hälsade på i Hembygdsgården i lördags.

Över hundra spelmän och spelkvinnor och vänner utan eget instrument besökte den 20: e spelmansstämman, som också var Åkes 80-årsdag.
Det hela började när Åke fyllde sextio för 20 år sedan då han arrangerade den första. Den blev så välbesökt och populär att man beslutade fortsätta året efter på 61-årsdagen och sedan har det bara rullat på varje år.
Karin Johansson var med på den första och kunde uppvakta Åke med en bildförstoring från den dagen med rimtexten: 20-åriga minnen är bra för våra sinnen.

Många unga
Det var vänner från Uppsala i norr till Roskilde i Danmark som nästan aldrig brukar missa Åkes spelmansstämmor. Vad som är mest glädjande är att så många spelande unga människor kommer hit i allt större omfattning, sade Åke.
Han är lika känd utanför som i Tranås och har figurerat i riksmedia under många år. På plats i lördags fanns också det ungdomsteam från Växjö, som följt och videofilmat Åke under drygt ett års tid för en blivande dokumentärfilm.

Knökafullt
Själva spelandet, som var en fröjd för örat, pågick till efter midnatt. Korta avbrott gjordes för mat och fika där Björn Borg med fru servade från sitt helt nyrustade kök.
Många fick stå och spela eftersom det var knökafullt – och det är ju precis så det ska vara på Åke ufos spelmansstämmor.
Åke berättar, att någon förhandsanmälan inte behöver göras. Alla hans många spelmansvänner vet när det är dags och kan man så kommer man. Inga kallelser skickas ut. Endast en handskriven lapp på ytterdörren meddelar att nästa års spelmansstämma går av stapeln den 1 mars 2008!


Text och foto: Bevan Berthelsen

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com