2007-10-24

 

Lars Stjernkvist besökte Tranås och avslöjade för TP:

2002 var vi tre minuter från regimskifte

Lars Stjernkvist genomförde en träningslördag, med drygt 30 deltagare i samarbete med ABF, i konsten att hantera media.

Tidigare socialdemokraternas partisekreterare och numera kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist besökte, i lördags, sina partikamrater i Tranås. Det handlade om träning i att kommunicera med media.
Som första tidning fick då Tranås-Posten reda på vad som egentligen hände efter valet 2002 då Sverige bara var tre minuter från ett regimskifte.

Lars Stjernkvist är född 1958 i Motala. Han var riksdagsledamot 1991 till 98 och Socialdemokraternas partisekreterare 1999-2004. Stjernkvist har också varit generaldirektör för Integrationsverket, arbetat som ledarskribent på bland annat Folkbladet och varit ordförande i Östergötlands SSU-distrikt. Sedan 2007 är han kommunalråd i Norrköping, där han är bosatt.
Stjernkvist utsågs till generaldirektör för Integrationsverket 1998, men bara året efter blev han partisekretare för socialdemokraterna.

”Lasse Stjärna”
I folkmun kallas han ”Lasse Stjärna” och är omtyckt i alla läger. Men Stjernkvist har också varit pådrivande för ett ännu intimare samarbete med miljöpartiet och detta var då inte så populärt bland de i partitoppen som inte delar hans gröna entusiasm.
En bestående vänskap uppstod med miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt och båda tillträdde som partisekreterare 1999 i respektive parti.

Miljöpartiet förhandlade med båda blocken
Efter valet 2002 förhandlade mp med socialdemokraterna men bemöttes ganska arrogant.
Miljöpartiet förhandlade då även med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern och tanken var att tillsammans bilda en mittenregering med enbart passivt stöd av Moderaterna.
Vid ett möte i partigruppen talade en majoritet av medlemmarna för att säga nej till budet från Göran Persson.
I svenska media har tidigare följande sipprat ut:
Wåhlstedt hade sin telefon påslagen under mötet. Någon minut innan riksdagsgruppen skulle säga definitivt nej till socialdemokraterna, ringde en högt uppsatt socialdemokrat till Wåhlstedt. Partisekreteraren berättade för honom vilket beslut som snart skulle fattas. Den uppringande socialdemokraten försäkrade då att det fortfarande fanns utrymme för förhandlingar partierna emellan. Riksdagsgruppen beslöt då att köra ett varv till med regeringen.

Tre minuter från ett regimskifte
”Den högt uppsatte socialdemokraten” var Lars Stjernkvist och jag bad honom att berätta mer detaljer från söndagen den 29 september 2002:
– Det kan jag berätta för dig och Tranås-Posten blir då den första tidning som får reda på hur det gick till, svarade Stjernkvist.
– Jag kommer ihåg att det var en söndag och jag befann mig ute på landet. Läget var att det var slutförhandlat och vi hade lagt vårt slutbud och jag ringde då upp Göran Persson och menade att vi inte skulle ge upp.
– Jag visste sedan tidigare att skulle jag få kontakt med Håkan Wåhlstedt så skulle jag först skicka ett sms varefter han ringde upp på direkten.
– Hade jag sms:at tre minuter senare så hade det hela gått i stöpet.
– Det handlade om det som är så viktigt i politiken - kommunikation, förtroende och personliga relationer, sade Lars Stjernkvist.

 


Om de tre minuterna från ett regimskifte 2002 kan jag visst berätta och Tranås-Posten blir då den första tidning som får reda på hur det gick till, svarade Stjernkvist.

Resten är historia
Miljöpartiet ändrade sig i sista minuten och beslutet blev istället att återuppta nya förhandlingar med socialdemokraterna. Det ledde sedan fram till det program på 121 punkter som kom att bli basen för en ny samverkanperiod med s och v.
Samma dag kallade Maud Olofsson till presskonferens där hon meddelade att Centerpartiet hoppat av förhandlingarna med miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna. Resten är historia.

Framtidsfrågor
I den lokala studiekommittén i Tranås finns både Bosse Fahlström och Birthe Afvander och de berättar att just nu handlar det om att kommunicera med media.
Båda menar att man ska uppträda korrekt och inte smita undan och svara fel.
– Vi ska bli bättre på det här. En del är också lite rädda och osäkra vid kontakter med media och det ska vi träna bort idag, säger Birthe.
– Det viktiga med det här är att 50 procent är kommunikation och 50 procent politik, inflikar Gunvor Thiberg.
Den här träningslördagen, med drygt 30 deltagare, sker i samarbete med ABF och ska följas av liknande för att ge deltagarna inspiration och medievana.
Under hösten startade man också med fyra rådslag i framtidsfrågor. Där gäller det jobb, välfärd, vårt klimat och vår värld.
På tal om framtidsfrågor så frågade jag Lars Stjernkvist vad han trodde om ett förnyat
mp-samarbete efter nästa riksdagsval:
– Jag tror att det finns goda möjligheter att bilda en mp/s-regering då, svarade Stjernkvist.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com