2007-04-18

Stulen Barndom

Lugnt årsmöte trots mordhot

Det blev ett lugnt och avspänt årsmöte för Stulen Barndom i lördags. Poliser och ordningsvakter kunde istället njuta av solen och den fina försommarvärmen på Konserthustrappan i Aneby.

 

Organisationen Stulen Barndom höll sitt första årsmöte i Aneby Konserthus i lördags. Trots mordhot mot Peter Lindberg och planer på att störa mötet gick det mycket lugnt till.
Poliser och ordningsvakter kunde i stället njuta av solen och den tidiga försommarvärmen.

Två inhyrda ordningsvakter kontrollerade noga så att endast medlemmar släpptes in och femton minuter försenat öppnades årsmötet av ställföreträdande ordföranden Karl-Eric Bergh.
Bergh blev ställföreträdande i april då ordinarie ordföranden Björn Öhman från Sunhultsbrunn plötsligt måste köpa det företag där han var anställd och börja som egen företagare.
Stulen Barndom har drygt 500 betalande medlemmar och många ringer sena kvällar och nätter till styrelseledamöterna för att få stöd och råd i olika frågor och det är svårt om man samtidigt ska kunna sköta sitt vanliga heltidsarbete på dagarna.

SMS-meddelande om Bandidos
Ett SMS-meddelande på Karl-Eric Berghs mobiltelefon väckte en del uppmärksamhet. Det handlade om att någon tidigare tagit kontakt med MC-klubben Bandidos Göteborgsavdelning och försökt få dem att störa årsmötet i Aneby. Bandidos avböjde dock direkt och tackade nej.
Tidigare har föreningens projektledare Peter Lindberg mordhotats via Internet och utsatts för förtal via samma forum.
En del äldre medlemmar har klagat på att ingenting händer och detta bemötte Bergh med bland annat följande:
? Vilken av likvärdiga föreningar har under sitt första år kommit så långt som vi i Stulen Barndom? Det är som vanligt väldigt få som engagerar sig för att hjälpa till med allt. Vi har fått ett flertal träffar på regeringsnivå och genomfört träffar i olika kommuner. Vi i styrelsen ser nu fram emot att kunna få utföra det som vi i riksorganisationen ska göra och inte så mycket som mer ligger på lokalföreningarnas områden. Vi har i styrelsen lagt ner tusentals arbetstimmar ideellt och oavlönat, sade Karl-Eric Bergh.

Lokalföreningar bildas
? I år inleder vi nu större träffar med myndigheter på läns- och kommunnivå kombinerade med någon typ av föreläsningar och information. Bildandet av lokalföreningar ute i landet har pågått sedan i höstas, men med viss turbulens för vissa orter. Stockholmsföreningen har kommit långt och även erhållit kommunala bidrag. Kalmar och Malmö är stabila föreningar och Malmö är på gång. Likadant är det i Halland, Östergötland, Dalarna, Blekinge, övre Norrland m.fl. Vårt mål är att vi ska finnas i tio län för att kunna söka statsbidrag för verksamheten och att lokalföreningarna ska kunna erhålla kommunala driftbidrag till sina verksamheter.
Ett tiotal personer har under senare tid förtalat oss systematiskt och en utbrytargrupp i Stockholm har lagt beslag på vårt medlemsregister och skickat ut brev till våra medlemmar. Det här har orsakat stor turbulens, sade Peter Lindberg. Utbrytarna menar att föreningen Stulen Barndom inte har någon ekonomisk kontroll över verksamheten, och det har även hävdats att pengar har förskingrats.

SVT SmålandsNytt zoomar in SMS-texten där det framgår att MC-klubben Bandidos vägrat att ställa upp för att störa årsmötet i Aneby.

Karl-Eric Bergh berättar att utbrytarna den 28 februari försökte lägga om lokalföreningens bankkonton. Detta uppdagades dock av bankens jurister, som ser mycket allvarligt på det inträffade
? Vi gör nu polisanmälan om detta och allt annat trassel och förtal. Visst kan det ses som stridigheter men det ger också Stulen Barndom mer stadga och utvecklar oss, sade Bergh.
Föreningens ekonomi redovisades i detalj av revisorn Jan Olausson vid årsmötet. Den rörde sig om 196 850 kronor och räkenskapsårets underskott blev 7 426 kronor. Det noterades också att reseersättningarna ligger på blygsamma 18 kronor per mil.

Startade ungdomsverksamhet
Under det stillsamma årsmötet kom en fråga upp från en medlem om varför man satsade på ungdomsverksamhet. Det är ju oss 30, 40 och 50-talister det handlar om!
Svaret blev att många ungdomar kontaktat Stulen Barndom och ville ha hjälp med vad de utsatts för i dagens familjehemsplaceringar. Det är delvis samma mönster som förr med till exempel pennalism och sexuella övergrepp. Helt klart är att även dessa unga behöver hjälp och berörs av föreningens målsättningar.

Till EU-domstolen
Den 12 till 13 juni genomförs en resa till Europadomstolen i Strasbourg för de medlemmar som vill följa med när föreningen där inlämna en grupptalan. Kostnaden blir ungefär 1 600 och då ingår övernattning. Här förtydligades att avgiften inte har något samröre med föreningens ekonomi ? avgiften betalas direkt till researrangören.
Till styrelse för det kommande verksamhetsåret valdes Karl-Eric Berg från Söderåkra, ordförande; Christer Johansson från Simrishamn, vice ordf.; Claes Westergren från Göteborg, sekreterare; Rose-Marie Backlund från Aneby, kassör; Irene Ewertz från Säffle, Lars Waerner från Skarpnäck, Monica Björkman från Umeå, Patricia Nilsson från Bromölla samt Therese Söderholm.
Peter Lindberg utsågs till projektledare och presstalesman.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Läs även tidigare TP artikel om Stulen Barndom


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på frinnaryd.com