2007-04-11

 

Populär sopplunch i Församlingshemmet

Ute i köket stod Sonia Björk från Missionskyrkan och stekte små fina hela potatisar till det aptitliga påskbordet.

 

Påskbord lockade dubbelt så många som normalt till sopplunchen.

I Församlingshemmet i Tranås serveras varje onsdag en sopplunch för 25 kronor. Förra veckan var den förstärkt och breddad till ett stort och gott påskbord.
Normalt brukar man ha ungefär 40 lunchgäster. Den här onsdagen kom mer än dubbelt så många.

Diakon Eréne Carlin berättar att man hållit på med det här sedan 1992 då Ingrid Sanfridsson startade verksamheten.
– De som äter här på soppluncherna är folk från olika arbetsplatser, kyrkans personal och pensionärer. En annan grupp är samhällets utsatta, som består av ungefär 25 procent av gästerna.

Skänkta råvaror
– En del av råvarorna får vi från restauranger och affärer till skänks. Själva sopplunchen består, utöver soppan, av bröd, ost och smör. Ovanpå detta serveras också kaffe med kaka.
– Det kostar 25 kronor för dem som har råd att betala. Andra kanske kan betala 15 och är man renons på pengar kan man få äta gratis, säger Eréne.
Husmor Monica Broman säger till Tranås-Postens utsände att avgiften på 25 kronor används till kaffe och te och framförallt till sådana här extra trevliga arrangemang som dagens påskbord. En hel del av pengarna går också till inköp av soppa som lagats på annat håll. Det fina köket i Församlingshemmet är nämligen inte godkänt av stans myndigheter för soppkok som innehåller rotfrukter.
Pengar från soppavgifterna sparas också till det stora julbordet som serveras varje julafton och som är till mycket stor glädje för många ensamma människor.

Samarbete med Missionskyrkan
– Vi samarbetar med Missionskyrkan i den här verksamheten med sopplunchen och det finns alltid minst en därifrån. Vi har alltid två i köket och sedan är det frivilliga som hugger i med dukning, avdukning och disk. Ibland har vi även personer som är här och arbetstränar.
– Nu kör vi varje onsdag fram till mitten av juni då det blir ett uppehåll. Sedan startar vi igen sista veckan i augusti. Det beror på att den fasta personalen om fyra personer ska ha semester och lite ledigt under sommaren, säger Eréne.
Ute i köket träffar jag Sonia Björk från Missionskyrkan som står och steker små fina hela potatisar till det aptitliga påskbordet. Hon har jobbat i köket i hela fem år nu.

Diakon Eréne Carlin berättar att de som äter på soppluncherna är folk från olika arbetsplatser, kyrkans personal och pensionärer. En annan grupp är samhällets utsatta, som utgörs av ungefär 25 procent av gästerna.

Kö i långa rader
En riktig festmåltid hade dukats upp ute i samlingssalen där besökarna köade i en lång rad. Här fanns stekta köttbullar och prinskorvar, fem sorters sill, ägghalvor med riktig kaviar på, bröd, ost och andra pålägg. Och inte minst en fantastisk Janssons frestelse.
Snålvattnet började rinna och jag ställde mig därför längst bak i kön för att proväta. Jag är halvvegetarian och äter bara fisk, men det här var en lukullisk upplevelse. Det hela avslutades med en KRAV-märkt banan, rättvisemärkt och KRAV-odlat kaffe samt en stor bit tårta.
Ett mycket positivt besök som även gav subtila intryck. Den fina atmosfären och den sociala gemenskapen – alla satt och pratade med varandra runt de olika borden.

Text och foto: Bevan BerthelsenMassor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com