2007-1017

 

Många kom till Seniorsurf i biblioteket

Under två timmar tog John Madsen, Magnus Grehn och Göran Hansson hand om alla, svarade på frågor och lärde ut hur enkelt det är att surfa runt på Internet och hitta just det man själv är ute efter.

 

För nionde året i rad arrangeras i onsdags Seniorsurfdagen i samarbete mellan Folkbiblioteken och SeniorNet Sweden. Över hela landet gav biblioteken möjlighet för seniorer att pröva på användningen av Internet.

I Tranås har det varit ganska tunt med besökare de senaste åren, men nu blev det ett lokalt rekord med 35 nyfikna, som ville veta mer. Tidigare år har det bara dykt upp ett halvdussin intresserade.
Under två timmar tog John Madsen, Magnus Grehn och Göran Hansson hand om alla, svarade på frågor och lärde ut hur enkelt det är att surfa runt på Internet och hitta just det man själv är ute efter.

Mejlkontakt med barnbarnen
Via Internet kan man också skriva och ta emot brev på några sekunder. I dessa mejl kan man också ta emot och skicka foton. Det här är ganska lätt eftersom fler och fler skaffat sig digitalkamera.
Ett annat sätt är att kommunicera med olika myndigheter istället för att sitta i hopplösa telefonköer. Det här är något som Göran Hansson på ”Fråga Tranås” lär ut. Han startar en rad gratis informationsträffar inom kort – ring honom på telefon 0140-683 03.
Många seniorer har ”provocerats” av barnbarnen att hålla tätare kontakter med dem genom e-post.

Annie Benderius har regelbunden kontakt med barnbarnen med e-post. Hon har också lärt sig skicka sms via sin mobiltelefon.
– Det här med sms har tagit över mer och mer för mig eftersom jag kan ta emot och svara utan att behöva sitta vid datorn, berättar Annie.

Som att köra bil
Många äldre tror att det är tekniskt komplicerat och svårt med datorer. Samtidigt kör dom bil hur lätt som helst utan att ha en aning om hur motor, bromsar och annat är uppbyggt rent tekniskt. De klarar också att tvätta i en modern datorstyrd tvättmaskin.
Det är precis samma med en dator – den är enbart ett redskap som är lätt som en plätt att lära sig köra.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com