2007-03-21

 

Henny Utsi Åhlin berättade på biblioteket

Som textilkonstnär har Henny skapat ett speciellt verk med motiv från Karesuando församling föreställande Lars Levi Laestadius med sameflickan Maria och hjälppredikanten Johan Raatamaa. Konstverket finns idag i en kombinerad bygdegård och gudstjänstlokal i Kalasjärvi utanför Kiruna.

 

Henny Utsi Åhlin föddes 1930 i Mertajärvi i Karesuando församling och var nio år när kriget bröt ut. Sedan 1954 är hon Eksjöbo.

Förra veckan gästade eksjöbon Henny Utsi Åhlin Tranås stadsbibliotek och berättade minnen från andra världskrigets härjningar på Nordkalotten.
Henny föddes 1930 i Mertajärvi i Karesuando församling och var nio år när kriget bröt ut.

Det blev en helkväll med intressanta berättelser varvade med innanläsning ur sin bok Nordkalotten brinner, som kom ut förra året. Boken består av 18 noveller men bygger på faktabakgrund.
Till detta stora glest befolkade område kom soldater från hela Europa och USA och Nordkalotten blev en skådeplats för många livsöden och dramatiska händelser med krig och ockupation och därtill stora flyktingströmmar. Hela tre olika krig med bara korta uppehåll drabbade detta nästan väglösa område under 1940-talet.
Det var engagerande berättelser, speciellt vintrarna med 40 minusgrader, med sparkstöttingar som enda färdmedel förutom en och annan gengasbil. Dessvärre fanns inga ungdomar bland de trettiotal åhörarna – de kanske kan ta sig tid att läsa den intressanta boken istället?

Kejsarinnan Olga
Henny hade också släktingar i både Norge och Finland och hemma i Mertajärvi var man alltid väl underrättade om vad som hände ute på de olika krigsavsnitten.
Ett av kapitlen handlar om Olga Raatamaa. Som 23-årig och nygift kom hon till fjällgården Kummavuopio med sin tio år äldre man. Hon kallades kejsarinnan Olga och i över femtio år var hon värdinna i denna fjällgård tre mil från Treriksröset.
Efter att tyskarna ockuperat Norge den 9 april 1940 började flyktingströmmarna att välla in till fjällstugorna och Olga tog hand om många av dem. Hemvändande flyktingar skrev senare om den märkliga kvinnan och hon fick sedan motta många hedersbetygelser, bland annat kung Haakons hedersmedalj.

Textil bildkonstnär
Utöver författandet är Henny Utsi Åhlin en mycket skicklig textilkonstnär och som hon själv säger ”målar med stygnen i ett fritt broderi”. Hon är representerad på flera håll bland annat med sina ”Tulpaner” på Eksjö lasarett.
Ett speciellt verk med motiv från Karesuando församling visar Lars Levi Laestadius med sameflickan Maria och hjälppredikanten Johan Raatamaa. Konstverket finns idag i en kombinerad bygdegård och gudstjänstlokal i Kalasjärvi utanför Kiruna.
Utsi berättar för Tranås-Posten att både hon och hennes man hamnade i Eksjö redan 1954 då hon fick en tjänst som ekonomiföreståndare där.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com