2007-05-23

 

Anebydagen med ett äventyr på gravens rand

Göran Engströms bok är stommen och orsaken till att teaterprojektet kom igång. Han flankeras här av huvudansvariga Margareta Skoglund och den mycket omtyckte guiden på Stjärneborgsmuseet Sölve Carlsson, som kan berätta en hel del livaktiga anekdoter om Malte.

 

Drygt 1500 besökte Anebydagens olika arrangemang under lördagen. Föreningslivet visade upp sig på Fredstorget, flera musikinslag från scenen och ett stort utbud även för barnen.


Klockan 15 bjöd Aneby kommun på tårta och kaffe medan Aneby Storband underhöll.
I år var det extra festligt eftersom Aneby firar 100 år.

Malte Liewen Stierngranat
Som grädde på moset genomförde skådespelaren Lars G. Wik en 35 minuters brilliant monolog kallad ”Ett äventyr på gravens rand”. Inför en fullsatt konserthushall gestaltade han Malte Liewen Stierngranat. Scenografin var den enklast tänkbara – den upp och nervända basen på Maltes pyramid i Stjärneborg. Malte stiger upp genom en lucka och det hela började så här:
“Gomiddag. Namnet var Stierngranat. Malte. Friherre. Ja, ni känner mig säkert allesamman. Jag hör inte till dem som smälter bort i massan. Jag har aldrig varit blygsam. Det ligger inte för mig. Jag säger som det är. Falsk blygsamhet är ingenting annat än högmod. Jag tål inte skrymtare som försöker göra sig ödmjuka. Till saken. Jag har hört ett rykte...Det här ryktet om att man ska göra en pjäs om mig. Inne på konserthuset. Som jag byggde och skänkte till samhället. Det ska väl vara med i pjäsen? Att jag byggde och donerade hembygdsmuseet, anlade Braheparken i Gränna och gud vet hur många parker och hembygdsgårdar i detta land är väl heller ingen hemlighet.”
Det hela föll i god jord och applådåskorna brakade loss efter de 35 minuterna. Åhörarna var överförtjusta.

Teaterprojekt klart 2009
Margareta Skoglund, ABF i Aneby, berättade att monologen nu hade premiär och att den ska uppföras under sommaren 2007 vid ett flertal platser och tillfällen. Monologen om Malte, författad av Thomas Holden, har som uppgift att förebåda ett sommarteaterprojekt till 2009. Det blir en pjäs med alla ingredienser - gråt, svek och galenskap, men också med ett stort mått av humor.
Det hela läggs upp som en studiecirkel öppen för alla intresserade som avslutas i december. Då ska man göra en utvärdering och ett gemensamt studieupplägg för våren 2008 då man går in i själva teaterfasen av projektet. Då kommer också dramapedagoger, talpedagoger och regissör att finnas med. Meningen är att de cirkeldeltagare, som vill, själva ska medverka som amatörskådespelare i uppsättningen.
Teaterpremiären blir senvåren 2009 och den lyckade premiären med monologen i lördags sporrade säkert många att engagera sig

Malte Liewen Stierngranat gestaltas på ett brilliant sätt av skådespelaren Lars G. Wik.

Ett samarbetsprojekt
ABF i Jönköpings län är huvudman för projektet som sker i samarbete med Aneby kommun, Smålands Musik och Teater samt Folkteatern i Skaraborg.
Historien om den kontroversielle och säregne ingenjören Malte Liewen Stierngranat, som sades leva på förmögna kvinnor är något utöver det vanliga. En utmärkt dokumentation har gjorts av anebyjournalisten Göran Engström i boken ”Mannen som gjorde vad som föll honom in”. Mats-Olof Hellberg i Tranås har också gjort en videofilm om denne märklige man.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com