2007-10-24

 

Julostar ystade i Sunhult

 

Elisabeth Ganestål och Kerstin Lood tillsätter tre deciliter vanlig filmjölk till den kalla mjölken i varje 50-literskanna och blandar väl innan själva värmningen. Det är det som är ”det hemliga greppet”.

I arla morgonstund körde man i torsdags igång ystningen av hemostar i hembygdsgården i Sunhultsbrunn.

I år hade man 600 liter mjölk som blev nästan 30 hemostar. 500 liter har skänkts av tiotalet bönder i Frinnaryds socken medan resterande hundra liter har köpts in eftersom två bönder inte kan leverera längre.
Elisabeth Ganestål och Kerstin Lood värmde 50-literskannorna till exakt 38 grader med hjälp av en modern digitaltermometer.
Därefter bars de in efterhand och själva ostlöpen tillsattes och övriga flinka damer tog sig an själva ystningen.

Det hemliga greppet
Vid ystningen i Sunhult tillsätter man tre deciliter vanlig filmjölk till den kalla mjölken i varje 50-literskanna och blandar väl innan själva värmningen. Det är det som är ”det hemliga greppet” som gör att hemostarna får en lite extra piff i smaken under den långa mogningstiden fram till lördagen den 15 december då de ska auktioneras ut i hembygdsgården.
En extra stor ost gjordes också till den omtyckta serveringen av slaglimpa med centimetertjocka ostskivor på. Då används inga osthyvlar eftersom det ska vara ordentligt på.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com